Plan malefic 1.0

Există undeva, într-o bibliotecă, făcut sul și înghesuit între un teanc de cărți prăfuite și niște bibelouri puțin sparte, un pergament mare și lung. Pe el este scris un plan malefic, conceput de o minte relativ bolnavă dar cu siguranță briliantă. Fără cusur. Perfect făcut. Fiecare detaliu, de la început pană la sfârșit. Mii de schițe, informații despre fiecare dintre voi. Planuri făcute ca să îngenuncheze cât mai mulți oameni dintr-o singură mișcare a mâinii. Toți, prinși într-un singur sul, de o minte care s-a decis să observe în loc să vorbească, cineva care s-a gândit să se uite în loc să fie admirat și care a stat în umbră, fără că voi să realizați măcar că există pe față pământului. Mereu ascuns, scriind totul în carnețelul de buzunar.

Așa. O logică impenetrabilă, capacități care nu pot fi puse sub semnul  întrebării, inovații strălucite, cu o idee vagă despre ceea ce înseamnă  moralitate și în principiu… principii.

După cum spuneam, avem un plan malefic. și vă spun asta pentru că, dacă sunteți îndeajuns de atenți, aveți posibilitatea să vă dați seama ce e și să vă protejați de efecte. Poate deja ne-ați intuit planul. Vă dau o șansă. Ceasul a pornit.

Știm totul despre tine. știm că ai privit lung spre persoană care trecea pe hol, că aproape ți-a scăpat tocul de pe treaptă când urcai scările și am aflat că ai vrut să intri în clasa din dreapta, dar te-ai răzgândit imediat ce ai avut impresia că cineva te ascultă. știu care e batonul tău preferat de ciocolată și dintr-o singură mișcare, îl pot face să dispară. Putem schimbă față lumii în numai câteva ore. După cum ți-am spus, ne-am făcut cercetarea.

Un ochi căprui, fără tuș sau gene lungi, aflat mereu în urma ta, total neobservabil și cât se poate de ușor de trecut cu vederea. în locul întunecat de sub scară, sau în holul îngust de lângă, scriind în carnețel. Un detectiv cu o lupă.

Pun pariu că expresia de pe fața ta a fost nemaipomenită. Trebuia să îți facă cineva o poză. Nu am niciun plan. Nu fac parte din nicio asociație secretă și cu siguranță nu v-am spus toate astea ca să vă salvați. și mai sigur, nu știu să existe o minte briliantă care să aibă evidența fiecăruia din secretele voastre. Dar dacă mergeam puțin mai departe, eram cineva, aveam destule date și plasăm conspirația într-un spațiu convenabil, aș fi avut șanse că voi să mă credeți.

Puteam să conving, dacă eram cine trebuie. și m-ați fi bănuit prea puțin. Nu orice are un nume sub el e veridic. Nu orice apare undeva e adevărat și nu toată lumea voia să zică ce a ajuns să spună. Multe lucruri și mulți oameni sunt făcuți să pară interesanți și reali, când de fapt sunt o publicitate frumoasă și un agent eficient. Cei care „ne controlează”? Care „ ne conduc”? Nu fac prea mult zgomot fără noi. Dar își dau toată silința să ne facă să credem altceva. Nu suntem nesemnificativi. „Ești doar unul, ce poți face? Nu o să schimbi prea multe. și chiar dacă poți, o să fie uitat.”. Este posibil su nu fim următorul reformator. Dar și ceva-ul acela mic contează. Pentru ține și pentru alții.
Putem face extrem de multe. și una din femeile care au pornit emanciparea era în minoritate. Einstein a fost unul. și Galileo la fel. Încăpățânatul generației sale.

Cât despre specialiști… dacă intri și cauți remedii pentru răceală, e posibil să afli că ai 3 boli noi (care de fapt nu există) și că ar trebui neapărat să vorbești cu un guru. De asemenea, vei găsi trei persoane care îți garantează că rezumatul lor e bun și conspirația lor e cea adevărată. Sunt mulți autointitulați „cunoscători“ și multe idei care par interesante și ar fi amuzant să fie adevărate (și poate chiar s-ar potrivi cu niște întâmplări). Dar asta nu înseamnă că așa e.
Nu zic că totul e o făcătură. Nu. Chiar deloc. Sunt multe lucruri extrem de utile și precise, scrise cu cât se poate de mult simț al răspunderii. Dar există și fraude.

Fiți critici. îndoiți-vă, dacă ceva vi se pare nelalocul lui. Lăsați-vă purtați de moment, trăiți sentimentul de adrenalină irațională, nimeni nu susține mai mult ca mine emoțiile. Dar când vine vorba de a fi manipulați, aruncați un ochi pe sursă. Lăsați vibe-urile să își facă treaba și aici. Nu vă lăsați păcăliți. Cad și cădem ușor în postura de marionete. și apoi vine sentimentul ăla extrem de neplăcut de a fi folosit și de a nu îți da seama. Mulți încearcă să facă asta, să subjuge, să facă, să șteargă și să iasă la fel cum au intrat. Dar noi o să vedem, nu-i așa? Partea frumoasă e că a doua oară nu vom mai fi legați la ochi. Măcar asta iese bine: reușim să ne dăm seama în cine să avem încredere. Că învățăm să dezlegăm nodul. Experiență, îi zic unii. „Numele pe care îl dăm greșelilor noastre”. „Drumul spre succes”. Lecția despre noduri.

Pentru că, de cele mai multe ori, nu e niciun detectiv cu lupă. Doar un pălărier puțin sărit de pe fix, privind pe fereastră. Perdeaua se dă la o parte.Cortina se ridică.

Pergamentul e încă acolo. Nu l-a luat nimeni. Încă aștept.

Singurul plan malefic pe care îl pot avea e să vă manipulez.

Luați pergamentul.

Haideți.

Vi-l întind.

E în mâinile voastre. E viața voastră. Decideți pentru voi.

Autor: Ana Coman