Meditația: relaxare la puterea 100

Din cauza zilelor obositoare și a programului încărcat, în mintea mea ia uneori formă un gând care se repetă la nesfârșit:  vreau să mă relaxez, vreau să mă relaxez. Cred că ai avut și tu parte de asta la un moment dat, drag cititor. Dacă ai găsit deja câteva lucruri care te relaxează, ești un om fericit, iar sfatul meu este să le notezi de zece ori, ca să nu le uiți niciodată. Însă, dacă ai nevoie de indicații de orientare, eu îți propun o tehnică interesantă și eficientă: meditația.

Notă: Fiind un simplu învățăcel într-ale meditației, îți pot spune doar impresii și convingeri personale. Dacă vei simți nevoia să te informezi mai în amănunt, există infinite ghiduri atât pe internet, cât și în cărți.

Meditația este un exercițiu mintal menit să relaxeze persoana care o practică și să dezvolte calități precum răbdarea, compasiunea și iertarea. Este o experiență cu sinele, o conversație tăcută cu tine și face parte dintr-un șir vast de tehnici de cunoaștere specifice credinței yoghine. Datorită ei, ne putem cunoaște altfel decât atunci când citim, ne plimbăm sau ascultăm muzică.

Poate te întrebi „Cine are nevoie de meditație?” sau „Cu ce m-ar ajuta să stau nemișcat, cu ochii închiși?”. Sunt conștientă de faptul că multe persoane nu știu ce înseamnă cu adevărat meditația, acest lucru făcându-i să o considere ineficientă sau chiar lipsită de sens. Pentru mine, este un exercițiu de răbdare și de sinceritate, pentru că în momentul în care mă așez comod și închid ochii, sunt nevoită să îmi recunosc și să îmi accept complexitatea de gânduri, păreri și regrete, ca să mă pot detașa ulterior de ele.

Secretul este să nu te gândești la nimic din tiparul cotidian sau din viața personală. Nu este un proces de contemplare a minciunii pe care tocmai ai auzit-o de la un prieten sau de căutare a unui loc perfect de făcut poze. Nu e la fel de ușor precum ai privi un peisaj sau ai asculta o melodie, dar e o experiență mult mai profundă.

De când am început să o practic, nu am avut niciodată momente în care să mă întreb dacă nu cumva îmi pierd timpul. Am pornit cu sentimentul că îmi va face bine și chiar mi-a făcut. Este un timp important, pe care îl petreci pentru mintea și sufletul tău. Suntem în fiecare moment atât de ocupați și îngrijorați în legătură cu viitorul nostru și cu ce cred ceilalți despre noi, încât zilele trec fără să ne oferim timpul necesar pentru a elibera stresul. Meditația ne învață de ce e esențial să ne apreciem mai mult și să prețuim liniștea și relaxarea.

Cu toate că știam de ideea de meditație, m-a atras foarte mult și mi-am dorit să o practic abia după ce am citit cartea „Mănâncă, roagă-te, iubește”, scrisă de Elizabeth Gilbert, în care sunt relatate întâmplările și învățăturile scriitoarei din călătoriile ei în Italia, India și Indonezia. E o carte care te provoacă să te întrebi și să cunoști.

Meditația este, așadar, pentru oamenii care își doresc să se cunoască pe sine și care simt că tot ceea ce vedem atunci când ne privim în oglindă este doar o mică parte din ceea ce suntem de fapt. Dacă te numeri printre acești oameni, te încurajez cu mare drag să citești cât mai multe despre meditație și să o găsești demnă de pus pe lista ta cu modalități de relaxare!

Grafica: Dragne Denisa

Adriana Bonciu

Adriana. Adri pentru cei care spun lucrurilor „pe porecle”. Este o persoană veselă, prietenoasă, dar și sensibilă, nehotărâtă – o fire simplă în moduri complexe. Ca adolescentă, va avea întotdeauna mai multe întrebări decât răspunsuri. Iubește zâmbetele, ciocolata și acele mici gesturi care ne fac să ne îndrăgostim. Este atentă la detalii, oamenii fiindu-i cea mai bună inspirație.