În spatele fericirii

Lăzăriști fiind, ieșim din liceu la sfârșitul unei zile și, privind cu jind spre coroana unui copac ce păzește intrarea, găsim bătrânul Cișmigiu. Astfel, ne aventurăm, curioși din fire, în parcul lui Grigore Băjenaru. Printre zeci de persoane, unele grăbite să-și aprindă țigara, altele atente la ziarul din fața lor, patru oameni frumoși au acceptat să ne vorbească.

I-am întrebat ce înseamnă pentru ei fericirea. O bunică grijulie, îmbrăcată într-o jachetă bej, ne-a răspuns că, „Având în vedere vârsta mea, fericirea înseamnă să fiu cu copiii mei, cu nepoții mai ales și să le pot oferi bucurii”.

La câțiva metri distanță, în timp ce-și privea fetița cum se joacă cu mingea, un tată credea că fericirea vine atunci când „stai alături de cei dragi, îi vezi în fiecare zi, ești sănătos…”, iar o viitoare mămică simțea că ,, fericirea depinde, cumva, de cazul fiecăruia. Pentru mine fericirea este atunci când sunt doar eu, când nu mai contează nimic, când absolut nimic din jurul meu nu mă definește într-un anumit fel, când nu mă mai raportez la ce vreau să fiu, ci doar sunt, pur și simplu.”

S0337577

Oamenii erau deschiși, poate chiar bucuroși că am intrat cu ei în vorbă, așa că ne-am făcut curaj să le adresăm în continuare alte întrebări.

Percepeți iubirea ca pe un egal al fericirii?

(zâmbind) „Iubirea este ceva mult mai cuprinzător decât fericirea, pentru că în iubire sunt cuprinse inclusiv contrariile: fericirea și nefericirea. Atunci când simțim iubirea nu înseamnă că trebuie neapărat să fim fericiți. Uneori dragostea ne duce în niște situații limită, situații ce nu fac altceva decât să ne pună în punctul de a da la o parte to ceea ce e balast și asta doare. Așa că spui: „Sunt nefericit”, dar, de fapt, în momentul acela te vizitează iubirea și tu nu-ți dai seama.”, a spus aceeași tânără doamnă.

Când mi s-au născut nepoatele. Foarte fericită, sunt fericită că le am.” ne-a dezvăluit bunica.

Într-o medie, cât din zi credeți că sunteți fericită?

„Cam jumătate din zi. Jumătatea cealaltă sunt foarte anxioasă că nu am făcut ce trebuia.” ne zice o studentă veselă, dar grăbită, pe care mai greu am oprit-o din drumul ei.

S0357581-2

Viitoarea mămică adaugă: „Ei, în ultima vreme am descoperit că fericirea este o alegere. Știu că sună într-un fel paradoxal, dar poți să te simți fericit chiar în suferință; asta presupune o stare de conștiență. Știi, uneori cazi în durere, iar la un moment dat îți aduci aminte: Aș putea alege altceva.”

Bunica ne dezvăluie însă și rețeta: „Încerc să-mi fac o bucurie din absolut orice. A fi fericit, cum să vă spun, e o situație abstractă. Deci bucuria altora, să câștigi bunătatea și împlinirea celorlalți, toate astea te pot face fericit cu adevărat.”

S0307572

Cum vedeți conceptul de „prieteni”? V-au făcut fericită sau, dimpotrivă, v-au întristat?

„Ambele! Dar un prieten foarte bun mi-a zis un lucru: Mai bine dezamăgit decât amăgit.”

„Eu am prieteni. Mai bătrâni decât mine de regulă, oameni pe care îi ajut și cărora îmi place să le fac daruri care să îi bucure foarte mult. Pentru că a fi prieten înseamnă a putea dărui sufletește și a primi la rândul tău.” a mai adăugat doamna în geacă bej.

Dacă v-ați putea dori un singur lucru , acum, pentru a simți fericirea, care ar fi acela?

Studenta, micuță de statură și de acum zâmbitoare, ne-a împărtășit dorința sa concretă: „Să am două bilete ca să merg până-n Japonia. Este visul meu. Altfel, dacă vorbim de lucruri mai mici… Cred că ceva de mâncare, având în vedere că mor de foame.”

„Uite soarele acesta de acum. N-am nevoie de mai mult, n-am nevoie de lucruri ca să fiu fericită. În general, ai nevoie de o conexiune cu tine. Odată ce ai conexiunea cu tine, ai conexiunea cu toată lumea, crede-mă.” ni se și destăinuie viitoarea mămică.

„Un lucru? Nu știu. Acum, să-mi duc fetița la McDonalds.” mărturisește sincer, un pic încurcat, tatăl.

S0327575

Oameni ca aceștia, ce ne-au lăsat să îi cunoaștem, se aseamănă unui puzzle complex și alcătuiesc Cișmigiul nostru drag. La final, mi-ar mai plăcea să adaug totuși că am fost și refuzați. Un cuplu ușor gârbovit, mergând mână-n mână pe-o alee mărginașă, n-a vrut să-și arate chipul, însă bătrânul ne-a zis doar atât: „Cine dorește fericire s-o caute în ceruri, că nici acolo n-o găsește.” Și atunci, mai putem pune o întrebare… Ce înseamnă de fapt fericirea?