În ce credem de fapt?

 

 

Ştiu că religia este un subiect controversat şi poate că nu ar trebui să îmi prezint opiniile legate de ea aici. Poate că unii dintre voi se vor simţi ofensaţi, dar sper să nu fie aşa. Da, poate că ar fi mai bine să tac şi să îmi păstrez gândurile pentru mine pentru a menţine armonia, dar uneori adevărul se naşte din haos, aşa că îmi voi asuma riscul.

Fiecare religie spune că este religia adevarată. Dar ce argumente există pentru aceste afirmaţii? Cel mai des întâlnit este faptul că acest lucru este scris în cartea sfântă – Biblie, Coran, Tanakh şi asa mai departe. Dar de ce ar trebui să credem tot ce spune această carte? Ştiu, ştiu, a fost scrisă sub îndrumarea lui Dumnezeu şi conţine Cuvântul lui. Dar a fost de fapt scrisă de oameni. De ce ne-am încrede în adevărul spuselor unor oameni la fel ca noi, dar care au trăit acum mii de ani? Da, ştiu ce veţi spune. Nu erau nişte oameni ca toți ceilalti , erau nişte sfinţi. Dar atunci de ce sunt cărţile sfinte, care ar trebui să promoveze bunătatea şi dreptatea, atât de violente şi de dominate de prejudecăţi sociale?

Brandusa Savu
Brândușa Savu

Cărţile sfinte au fost probabil scrise de oameni care îşi doreau să controleze poporul, să deţină puterea. Poate că nu mă credeţi. Dar aţi citit vreodata cu adevărat Biblia? Dacă aţi citit-o şi sunteţi complet de acord cu învăţăturile prezentate în ea, atunci vă respect decizia şi credinţa. Dacă nu aţi citit-o încă, vă pot oferi câteva fragmente reprezentative din Vechiul Testament:

  • Dumnezeu vorbind cu mult calm despre distrugerea unei cetăţi, despre uciderea copiilor şi despre viol: „Toţi cei ce vor fi prinşi vor fi străpunşi, şi toţi cei ce vor fi apucaţi vor cădea ucişi de sabie. Copiii lor vor fi zdrobiţi sub ochii lor, casele le vor fi jefuite şi nevestele lor vor fi necinstite”;
  • Dumnezeu promiţând și mai multe crime: „Îi voi umple munţii cu morţi; şi cei ucişi de sabie vor cădea pe dealurile tale, în văile tale şi în toate puhoaiele tale. Te voi preface în nişte pustietăţi veşnice, cetăţile nu-ţi vor mai fi locuite, şi veţi şti că Eu sunt Domnul”;
  • Dumnezeu promovând sclavia: „Robilor, ascultaţi de stăpânii voştri pământeşti, cu frică şi cutremur, în curăţie de inima, ca de Hristos”.

Exemplele pot continua. Şi atunci în ce credem de fapt?

Să uităm pentru un moment de Biblie. Poate că adevăraţii creştini sunt totuşi mai buni de atât. Dar de ce au murit oare mii de oameni în timpul Inchiziţiei? Oh, da. Din cauza religiei. De ce au fost arse pe rug „vrăjitoarele”? Pentru că aşa scrie in Biblie. Pe lângă asta, cei care prindeau vrăjitoare primeau bani pentru efortul lor. De ce unii oameni (dintre care mulţi sunt preoţi) consideră că tinerii care au murit în Colectiv meritau asta? Pentru că Halloween-ul este o sărbătoare „satanista”.

Acestea sunt motivele pentru care nu pot fi de acord cu învăţăturile creştine. Şi nu, nu sunt atee. Nici nu ştiu exact ce sunt. Probabil agnostică. Sunt deschisă faţă de ideea existenţei unei fiinţe superioare oamenilor. Nu există dovezi împotriva acestei teorii, dar nu există nici dovezi pentru a o susţine. Voi rămâne astfel neutră. Dar chiar şi în cazul în care Dumnezeu există cu adevărat, îmi doresc să cred că este o fiinţă blândă şi bună, care nu promovează genocidul, sclavia, violul şi discriminarea femeilor. Acestea par a fi mai degraba caracteristicile bărbaţilor din Evul Mediu. Dar este doar părerea mea.

Acum, la finalul articolului, îndrăznesc să vă întreb care sunt opiniile voastre. Chiar mi-aş dori să le aud.

 

Sabina Stanciu

Sabina Stanciu e o lăzăristă visătoare care încă mai încearcă să descopere cine este cu adevărat. Asta nu doar pentru că îi place să scrie chestii dramatice despre adolescență, viață, moarte și o mie de alte subiecte la fel de deep (hobby la care va trebui să renunțe), ci și pentru că are trăsături contrastante. E în același timp copila zâmbitoare care vrea să îi îmbrațișeze pe toți și rockeriță ciudată îmbracată tot timpul în negru. Iubește tot ceea ce este rău (personaje negative, culorile închise, animalele carnivore), dar are un suflet bun. Și este absolut obsedată de citit și de scris. O ciudată. Dar aici toți suntem mai mult sau mai puțin ciudați.