Escapadă – 4 locuri fascinante în București

Poate că ar trebui să ieșim din veșnica stare de visare la un oraș „ca afară”, mai frumos, mai ordonat, mai civilizat. Există atât de multe locuri, atât de mulți oameni, atât de multe motive să iubești Bucureștiul. Tot ce trebuie să faci e să îl explorezi pe deplin. Niciodată nu știi ce comori se ascund la colț de stradă.

Aproape de centru, rătăcit printre aglomerație și agitație, se află un mic refugiu de vegetație. Clădirea veche și iedera adăpostesc Dianei 4, o cafenea ce îmbină aerul vintage al interiorului și al decorului cu rețetele moderne de cafele și ceaiuri și meniul vast disponibil numai în mediul virtual. Atmosfera relaxantă te va prinde instantaneu, iar dacă ești norocos, o vei întâlni și pe Vivi, pisica răsfățată a localului, partenerul ideal de îmbrățișări calde sau, cum o numesc eu, „antidotul roșcat pentru pesimism”.

Când spun „creativitate” și „libertate”, mă gândesc la strada Xenofon, unica stradă în trepte din București. Ceea ce e special la ea este că e… pictată. În întregime. E porția perfectă de culoare, explozia de imaginație de care are nevoie oricare dintre noi. E ocazia de a ne delecta cu artă într-o plimbare pe străzile altfel monotone ale capitalei. După succesul monumentelor emblematice ale orașului care au împodobit scările până de curând, strada Xenofon a luat înfățișarea unui colț de natură, unei cascade „urbane”. Așa că, dacă nu îți permiți să ajungi în munți îndepărtați acum, poți da o tură până aici. Nu vei regreta.

Deși vestită pentru magazinele de lux și cafenelele de fițe, calea Dorobanților adăpostește un monument istoric, o capodoperă arhitecturală în care se întâmplă să locuiesc. Blocul Zodiac este cunoscut pentru desenele cu tematică astrologică ce răpesc mirarea și curiozitatea trecătorilor. E ceva atât de plăcut în a sta la geam, savurând o cafea și o carte bună și a te uita la lumea care analizează cu concentrare fațada, cel mai probabil căutându-și zodia. În cazul în care aveți șansa de a trece pe lângă Zodiac, apreciați munca și talentul cu care a fost construit și uitați-vă deasupra Săgetătorului… Poate ne vom întâlni din priviri.

Nu în ultimul rând, de pe lista febleților mele din București nu poate lipsi Calea Victoriei. Deși reprezintă traseul meu zilnic spre liceu, nu mă pot sătura de ea. Mereu găsesc câte un detaliu al unei clădiri care să îmi atragă atenția. Mereu mă prind uitându-mă cu admirație la Muzeul Național de Artă sau la Ateneul Român. Mereu mă opresc la librăria de carte engleză Anthony Frost, la magazinul Muzica sau în Centrul Vechi. Are ceva aparte, e un element indispensabil în rutina mea de lăzărist.

Locuri fascinante în București sunt multe. Ele doar cer să fie găsite. Înainte de a vă dori să fiți în alte părți, vizitați-vă orașul. Este un oraș unic, un lăcaș al vechiului și noului, al distracției, culturii și aventurii ce merită iubit.

Autor: Alexandra Gheorghiade

Grafică: Miruna  Rădulescu