De ce merg fetele la baie împreună?

Sunetul dulce al clopoțelului de pauză – semnal pentru toată lumea să își odihnească pixurile istovite, să se ridice ca să se dezmorțească, să își scoată jumătatea de sandwich rămasă sau să meargă până în curte pentru puțin frig, puțină socializare și o gură de aer proaspăt, plin de fum de țigară. Pentru unele fete, e și un semnal să își ia telefonul, cel puțin o colegă și șervețele (sau, ca să fim exacți, să apeleze la mila colegilor pentru șervețele) și să meargă la baie. Rareori se vor duce singure, cel mai probabil, vor alege sa nu se mai ducă deloc. Însă de ce? Aici sunt câteva motive care vor dezlega, măcar parțial, acest mister:

• Pentru că poartă colanți, care duc confortul la un nivel apropiat de perfecțiune, singurul lor defect fiind că nu au buzunare. Fără buzunare, telefonul, șervețelele, banii și alte lucruri strict necesare pentru supraviețuirea în baie devin o povară pentru care e nevoie de mai mult decât două mâini.

• Pentru că ușile nu se închid. Dacă, Doamne ajută, porți blugi și nu e necesar să îți țină nimeni telefonul, ce te faci când singura cabină liberă e una fără încuietoare? O prietenă poate să îți ofere o mână, un umăr sau un șold de ajutor.

• Pentru că oglinzile sunt minuscule și pentru că baia ar trebui să fie ca o zână bună pentru fiecare Cenușăreasă modernă. Desigur, poți să îți vezi fața cu cearcăne accentuate de lumina neiertătoare din baie și că ți s-a mototolit tricoul, dar cam atât. Așa că un prieten (în acest caz, o prietenă) poate să îți spună dacă nu ți s-a ridicat fusta, dacă nu cumva te-ai murdărit de cretă pe pantaloni și dacă totul stă cum ar trebui.

• Pentru că viața e scurtă și ocupată. Un drum la baie, mai ales dacă ai clasa sus într-un oarecare ungher ascuns al etajului doi, e o ocazie bună și pentru un drum la bufet, un drum în curte și un drum la cealaltă clasă la care ai prieteni. Și nimic nu te împiedică să nu-ți și continui discuția deja începută când s-a sunat de pauză în tot acest timp, dacă e de acord colega să te însoțească.

• Pentru că plictiseala vine repede. Din moment ce s-a stabilit că a merge la baie înseamnă rar doar să mergi la baie, e de la sine înțeles că toate aceste activități vor ocupa (cel puțin) întreaga pauză. Atunci, dacă nu ai pe nimeni care să îți țină companie, e foarte ușor să te plictisești.

• Pentru că băile sunt locuri înfricoșătoare unde se pot întâmpla lucruri rele. Halloween-ul de abia a trecut, însă merită amintit faptul că fantomele, monștrii din canalizare, spiritele din oglindă și criminalii în serie sunt în mod inexplicabil atrași de băi. Nu vrei să le faci față singur, căci la fel ca orice erou sau eroină, ai nevoie de cineva pe care să te poți baza, fie dacă te atacă ceva malefic ieșit din oglindă, fie, mai rău, că acel ceva a ocupat ultima cabină liberă și că acum trebuie să aștepți toată pauza ca să intri în alta.

Foto: Mara Lăcătuș

Petronela Cîrstea

Petro Cîrstea s-ar descrie ca o nonconformistă. Vede curajul, ingeniozitatea, demnitatea și umorul ca fiind unele din cele mai de preț calități, așa că încearcă să și le apropie și să le promoveze. Iubește călătoriile, arta și nopțile senine de vară cu focuri de tabără, dorindu-și o viață desprinsă parcă din paginile unei cărți de aventuri.