Cum ar suna melodia perfectă?

 

 

Aceasta este întrebarea.

Iar răspunsul, în mod surprinzător, nu este chiar atât de ușor de exprimat. De ce? Pentru că oricât am vrea să ne încadrăm într-o categorie anume, inevitabil vom aprecia și alte stiluri. Mă ofer exemplu: am clar o înclinație spre indie rock, dar nu trece o zi fără să ascult cel puțin o piesă din repertoriul rap.

Fiind dornică să aflu dacă voi mai întâlni cazuri asemenea mie, am decis să întreb persoane de diferite vârste cum ar suna, din punctul lor de vedere, melodia perfectă.

Flavia, 15 ani: „E greu să spun cum ar suna melodia perfectă, pentru că aceasta ar trebui să mă reprezinte întru totul, iar cum nici eu nu m-am cunoscut total încă…mă voi mulțumi cu melodiile aproape perfecte pentru sufletul meu, precum Let It Go de James Bay.”

Matei, 6 ani: „Să fie veselă, ca Happy!”

Maria, 70 de ani: „Ar fi posibile două variante, cred. Fie o melodie lentă, de dragoste, în stilul anilor ’70 – ’80, fie ceva din repertoriul simfonic. Mă gândesc la Rapsodia Albastră de Gershwin.”

Claudiu, 23 de ani: „Melodia perfectă? Pot spune sigur că ar fi o piesă rock, însă nu mă pot decide între o baladă în stilul Bed of Roses de Bon Jovi sau ceva mai alert, ca Sweet Child O’ Mine (Guns N’ Roses).”

Eugenia, 64 de ani: „Sinceră să fiu, muzica nu a mai constituit o parte atât de mare din viața mea de când am început să mă uit la seriale…așa că voi spune ce obișnuiam să apreciez cândva: muzica soul, cu un text clar și un mesaj frumos. Îmi plăceau foarte mult piesele lui Michael Jackson, chiar și ale lui Joe Cocker.”

Ioana, 12 ani: „Ascult muzica românească de la radio foarte mult, cel mai mult îmi plac Andra și Smiley. Melodia perfectă pentru mine ar fi pe stilul pieselor lor, ceva rapid, pe care pot să dansez. Ceva care să-mi rămână în cap și să mă trezesc fredonând prin casă!”

Iulian, 42 de ani: „O întrebare dificilă! Nu cred că mă pot încadra într-un singur stil, așa că voi descrie în mare caracteristicile pe care le caut: o melodie cu mesaj, ritmică, ușor de fredonat și să acopere cât mai multe segmente de vârstă.”

Sofia, 18 ani: „Pentru mine, melodia perfectă ar fi ca un mesaj ce te încurajează să mergi mai departe, oricât de greu ar fi, oricât de trist te-ai simți, oricât ai vrea să renunți, cântecul te-ar ajuta să te ridici și să continui drumul. Cred că o melodie nu are impact asupra noastră fără un mesaj puternic, motivant, dar evident că și linia melodică și vocea solistului joacă un rol important. Sincer, nimănui nu i-ar plăcea să audă pe cineva care cântă ca o pisică trasă de coadă, indiferent de genul piesei!”

În urma răspunsurilor primite, am ajuns la o concluzie destul de surprinzătoare: oricât de mult ar conta stilul unei piese în raport cu gusturile noastre, toți căutăm un mesaj care să ne inspire, să ne facă să simțim ceva și să fie memorabil.

Cât despre mine? Da, întrebarea este dificilă, așa că nu-mi rămâne decât să spun că și eu sunt în permanență în căutarea unor astfel de melodii!

Autor: Anca Simion

Foto: Adriana Tomeci