Fenomenul „FRIENDZONE”

Mot-a-mot, s-ar traduce ca „zona de prietenie” și este definită ca fiind generalizarea situației în care clasica scenă cu Miss Popularitate și tocilarul în roluri principale se termină nu cu un sărut, ci cu un „te văd doar ca pe un prieten/ă”.

CAZUL 1. Efectul Butterfly

O cunoști încă de la grădiniță; era acea fetiță ascunsă după bucle lungi, cu privire captivantă, care te-a ajutat să termini acel Lego. Atunci ai luat-o doar ca pe o prietenie foarte dragă. În școala primară ți-a fost colegă de bancă și coechipier vital la jocul “De-a v-ați ascunselea”, companionul zilnic al lungului drum spre casă; începeai să simți clasicii fluturași în stomac de fiecare dată când râdea la glumele sau remarcile tale. Gimnaziul v-a prins iar împreună și atunci ea a devenit umărul ud după primele note mici. Te ajuta la chimie iar tu o ajutai la fizică și totul devenea mai clar împreună. Atât de clar încât în primul an de liceu erai sigur de sentimentele tale, după această negare continuă… Dar cum să mai schimbi ceva, când ea te vede ca pe un frate?!

CAZUL 2. Emoții de unică folosință

Întotdeuna l-ai plăcut și mereu te-a fascinat cu ochii lui albaștri, care îți induceau o stare hipnotică. Parcă ai fi putut face orice numai uitându-te în ei… Lucru care a devenit evident și pentru el. După ce ți-ai destăinuit sentimentele într-un monolog emoționant, el ți-a pus mâna pe umăr și a murmurat actoricesc „Cred că și eu… Dar trebuie să mă conving”. Și această perioadă de convingere a fost un amalgam de „îmi dai și mie eseul tău de 3 pagini despre caracterizarea Marei?” sau de „poți să îmi aduci calculatorul tău la școală ca să prezint un proiect la germană? Știu că faci franceză, dar te roog”. Erai încă visătoare la timpuri mai bune și sperai să treci de perioada „de probă”. Da, tu și celelalte 9 fete…

CAZUL 3. Friends with benefits

Oh, clișeul zilelor contemporane… Din lipsă de ocupație sau de iubire (sau de minte), doi prieteni ajung să își stabilească o relație pur platonică, ce include și unele favoruri …fizice. Totul este lapte și miere între pernele prieteniei cu beneficii, un lucru care satisface nevoile primare ale omului : socializarea și reproducerea. Dar, cum existența noastră nu e capabilă de simplitate, fizicul va influența și moralul și astfel naivul se va îndrăgosti fără speranță, copleșit de toate caracteristicile capodoperei umane pe care nu le-a observat anterior. Și dintr-o relație începută fără sentimente, devenită deodată una pe jumătate emoțională ce nu va mai rămâne decât un refuz care probabil va înlătura beneficiile. Acum, cititorule, ce mai rămâne?

Țin să menționez, ca un post scriptum, că acest fenomen poate avea diverse finaluri, în toate cele 3 cazuri. Povestea diferă de la om la om și sugerez să luați acest articol ca o înștiințare că nu sunteți singurii în situația de față/că aveți o șansă să ieșiți din starea statică. Încă nu s-a declarat niciun leac general, așa că vă invit să ajutați umanitatea prin a încerca să îl găsiți voi. Ce ziceți, ieșim din friendzone?

Grafică: Adriana Tomeci