Adaline și a ei tinerețe fără bătrânețe

„All these years you’ve lived, but you’ve never had a life!”

Oamenii se nasc, își trăiesc viața și mor. Însă toate acestea se întâmplă în funcție de norocul fiecăruia, consider eu, căci, cum tatălui meu îi place deseori să spună în diverse împrejurări filozofice: „Nu vă doriți doar sănătate, căci sănătoși au fost și cei de pe Titanic.”

Concluzia inevitabilă și nefericită constă așadar în faptul că oamenii sunt concepuți ca niște sclavi permanenți ai timpului, incapabili de a negocia pentru a putea schimba ceva în cadrul acestei polemici; sunt neputincioși și, astfel, puțini au șansa să poată spune „Am trăit un secol” sau măcar „Viata mea s-a desfășurat de-a lungul a șapte decenii”. În plus, chiar dacă unii o au, ultimii zece-douăzeci de ani sunt de cele mai multe ori doar o corvoadă, de care majoritatea bătrânilor afirmă că ar alege să se lipsească, deoarece, până la urmă, niciun om în vârstă nu îndrăgește condiția în care se află.

Câte persoane nu și-ar dori să poată sfida timpul? Să își poată alege o vârstă la care să rămână câțiva zeci de ani buni, fără că aspectul fizic să perceapă vreo schimbare, vreo degradare? Eu personal aș face o astfel de alegere cât ai clipi.

De aceeași părere mai mult ca sigur ar fi fost și Adaline Bowman, personajul principal interpretat cu un succes incontestabil de superba Blake Lively (cunoscută și drept Serena van der Woodsen din serialul „Gossip Girl”, ecranizare apreciată la Hollywood încă de la apariția primului sezon, în 2003). Acest lucru, evident, l-ar fi afirmat până să i se întâmple chiar ei…

Tânără văduvă suferă un accident de mașină în anul 1908 în San Francisco atunci când se întoarce acasă, la fetița sa pe nume Flemming. După ce începe dintr-o dată să ningă, eveniment destul de greu de explicat în acea zonă a Americii, femeia este lovită de alt automobil și aruncată cu putere în apă. Din cauza temperaturii scăzute, intră în reflex anoxic, iar bătăile inimii i se opresc. Orice spectator s-ar aștepta ca aceasta să moară, însă un fulger lovește mașina scufundată, iar puterea acestuia acționează asemenea padelelor defibrilator și îi oferă o nouă șansă la viață; o altă viață însă, deoarece „nu avea să mai îmbătrânească nici măcar o zi”.

Cine nu și-ar dori să rămână pentru nenumărate decenii la vârsta de 23 de ani, cu exact aceleași trăsături tinere? Ei bine, pentru Adaline lucrurile stau complet diferit: cu scopul de a se proteja de riscul de a fi descoperită și a deveni probabil un cobai al experimentelor efemerității, la fiecare 10 ani, aceasta avea să se mute într-un alt oraș, să își schimbe identitatea, să își facă un alt pașaport fals, să își găsească o nouă slujbă pentru a nu trezi suspiciuni, lăsându-și fiica în urmă. În plus, promite să păstreze secretul legat de anomalia sa și să nu se confeseze nimănui niciodată, răspunzând întotdeauna negativ la orice încercare de a fi imortalizată în vreo poză.

Ca urmare a promisiunii, Adaline Bowman (sau Susan, Amanda, Jenny etc) va fi mereu introdusă de Flemming, fiica ei care va ajunge să arate, inevitabil, mult mai în vârstă ca mama sa, drept o prietenă. Se va ocupa de cărți, lucrând în general în biblioteci și va deveni o fire fantastic de misterioasă, secretoasă și înțeleaptă, singura sa prietenă fiind cățelușa Reese, cu care într-adevăr nu mai este necesar să se prefacă și poate să vorbească despre orice. Refuză mereu implicarea în relații amoroase, considerând că nu duc nicăieri, având în vedere că nu va putea exista niciodată un viitor în care să îmbătrânească împreună.

Însă totul începe încet-încet să se schimbe odată cu apariția lui Ellis, un tânăr care îi atrage atenția lui Adaline. Personajul masculin va încerca să îi câștige încrederea misterioasei fete prin tot felul de întâmplări: aproape că își prinde mâinile între ușile ascensorului cu care aceasta cobora din hotel ca să poată să îi adreseze câteva cuvinte; îi oprește taxiul, sperând ca protagonista să îi ofere mai multe informații legate de ea; află adresa bibliotecii unde lucrează. În urma mai multor acțiuni asemănătoare, cei doi se îndrăgostesc. Considerându-l pe Ellis cu diferit de restul, ea se gândește să îi spună adevărul.

Însă cum va reacționa Ellis la aflarea veștii? Ce se va întâmplă cu relația celor doi? Va observa oare cineva într-un final că Adaline are aceeași înfățișare de zeci de ani? Cred că ți-am sporit destul curiozitatea, ce zici, nu vrei să afli singur răspunsul la aceste întrebări?

Alina Georgescu

Alina Georgescu

Deși urmează profilul real, în timpul orelor mintea acesteia întotdeauna zburdă în toate direcțiile imaginabile și neimaginabile, contemplând lumea și visând . Fire foarte sociabilă și comunicativă, admite că nu își concepe viața fără sprijinul oferit de prietenii ei și iubește fluturii, căci nu sunt ingrădiți de nimeni și nimic. De asemenea, debordează de optimism și adoră să i se ceară sfatul în orice situație.