Sfârșitul e aproape. Și acum ce?

Ce ai face dacă ai ști că sfârșitul lumii va veni peste exact 36 de ani, 168 de zile, 14 ore și 23 de secunde? Nu, nu a mai descoperit nimeni vreun calendar mayaș neterminat, vreo profeție de-a lui Nostradamus sau vreo mistică semnificație numerologică în această combinație de cifre. Doar un scriitor s-a gândit să-și pună această problemă și să creeze niște personaje care să se confrunte cu ea.

Ron Currie Jr. prezită în cartea sa, „Totul contează!”, povestea lui Junior, cel ales pentru împărtășirea acestei informații. O voce îl anunță de iminența tragicului eveniment încă dinainte de a se naște, urmându-l mai departe de-a lungul vieții, continuând să-i povestească întâmplări din viețile apropiaților, a părinților, fratelui, iubitei și oferindu-i rezolvarea unor probleme ce macină de mult timp umanitatea.  Junior cunoaște atât succesul, cât și eșecul, această informație fiindu-i deseori o povară ce îl depărtează de cei pe care îi iubește, făcându-l să ia și decizii mai puțin inspirate și pe care în niciun caz nu le-ați lua dacă ați ști că aveți atât de puțin timp de trăit.

Evenimentele sunt relatate din mai multe perspective, din cea a părinților, a fratelui lui, Rodney, un jucător profesionist de baseball, sau din a lui Amy, prietena protagonistului, fiecare perspectivă fiind diferită, dar la fel de interesantă și de ușor de citit. Astfel, sunteți foarte bine integrați în firul narativ, ceea ce vă poate crea de multe ori impresia că voi chiar luați parte la întâmplările relatate, că vă aflați alături de Junior într-un sediu NASA sau că vă confruntați cu viața de familie mai puțin obișnuită a lui John și Debbie Thibodeau.

Scriitorul spune că la sfârșitul romanului vrea ca cititorii săi să simtă tristețe, speranță, bucurie, nevoia de a o lua de la capăt și ceva în plus și pot garanta că veți simți absolut fiecare stare enumerată deja, poate chiar și unele pe care nu le cunoșteați până acum. Currie ne face să realizăm că totul contează nu pentru a ne asigura nemurirea, ci pentru că pentru moment este tot ce avem și că ar trebui să ne bucurăm de ce trăim în prezent în loc să planificăm lucruri pe care nu știm dacă le vom duce la bun sfârșit sau dacă ne vor crea plăcerea pe care ne-o imaginăm noi. Nu vă faceți griji, seriozitatea subiectului este contracarată de ironia Vocii, de dialogurile personajelor și de anumite întâmplări, așa că aceasta poate fi o lectură numai bună pentru acest sfârșit de mai.

Cartea se găseșe în librării și este editată de Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI.

Nu rămâne decât să vă urez spor la citit și cât mai multă însiprație în a realiza că totul contează!

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.