Școala la cornet

Aproape toate lucrurile remarcabile făcute de-a lungul timpului au aceeași origine: veșnica, inepuizabila creativitate umană. Printre aceste lucruri remarcabile se numără, desigur, educația și înghețata. Acum, creativitatea s-a strecurat între ele printr-o întrebare: dacă orele de la școală ar fi transformate în înghețată, ce arome ar avea?

Limba română: Tradiționala vafă cu vanilie sau ciocolată.

O știu și părinții și bunicii și nu s-a schimbat prea mult; încă există și e apreciată exact așa cum e, deși recent au apărut multe alte neologisme și arome cosmopolite. Ai cunoscut-o din copilărie și o să o cunoști până termini liceul, indiferent de profil; uneori poate să te plictisească sau să pară că nu mai ai nimic de descoperit la ea, însă știi că este ca un prieten vechi pe care te poți baza mereu.

Matematica: Înghețată din ciocolată amară, cu stafide.

Ciocolata adevărată, concentrată, i-a fascinat pe oameni de la începuturi și și-a pus amprenta pe istorie- ceva ce poate fi spus și despre matematică. Însă nu toată lumea percepe gustul ei ca plăcut, iar stafidele, ecuațiile și funcțiile nu fac decât să reducă sfera celor care o înțeleg cu adevărat.

Limbile străine: Înghețată de vanilie cu biscuiți, nuci sau bomboane

Toată lumea știe înghețata de vanilie și toată lumea poate să comunice. Însă nu se rezumă totul  la  gust; să înveți o limbă străină înseamnă să iei ceva ce știi și să îl transformi în ceva cu totul nou, doar ca să redevină ceva cunoscut. Literele, înțelesurile și sunetele cunoscute se rearanjează în cuvinte noi și deserturile tale preferate într-o cupă de neobișnuit, pe care o pricepi cu timpul.

Geografia: Înghețată cu fistic, ananas, cocos sau alte fructe exotice

Aflate peste mări și țări, aceste idei și arome îți hrănesc apetitul de călătorii, explorare și necunoscut. Însă nu întotdeauna sunt ceea ce par; poate că înghețata ta de mango conține doar îndulcitori și coloranți și poate că toate măsurile si statisticile pe care le-ai învățat nu mai sunt actuale sau exacte; în ambele cazuri, nu vei ști niciodată sigur până nu vei ajunge acolo.

Istoria: Înghețată cu vin sau rom

Cu începuturile aproape la fel de vechi ca omenirea, aceste băuturi, asemenea marilor realizări, s-au dovedit nemuritoare și acum, pentru a evidenția extraordinara evoluție a omului, există și sub formă de înghețată. Ca atunci când citești o legendă frumoasă, te bucuri de toată grandoarea trecutului în tot confortul prezentului.

Chimia: Înghețată cu gust de gumă de mestecat

Probabil că nu ai idee din ce este făcută guma de mestecat și cu atât mai puțin înghețata cu această aromă. Combinațiile de gusturi, substanțe și culori cu rezultate mai mult sau mai puțin așteptate, fie în eprubetă sau în cornet, fac viața mai puțin monotonă.

Vacanța: Înghețată cu ce vrei tu, gratis

Vacanța nu este o materie, însă nici să primești  înghețata ta preferată din senin nu este o situație obișnuită. Amândouă sunt două visuri aflate atât de departe și totodată atât de aproape, pentru toți frumoase și pentru fiecare ușor diferite; trebuie doar să aștepți să devină realitate.

Foto: Mara Lacatus

 

 

Petronela Cîrstea

Petro Cîrstea s-ar descrie ca o nonconformistă. Vede curajul, ingeniozitatea, demnitatea și umorul ca fiind unele din cele mai de preț calități, așa că încearcă să și le apropie și să le promoveze. Iubește călătoriile, arta și nopțile senine de vară cu focuri de tabără, dorindu-și o viață desprinsă parcă din paginile unei cărți de aventuri.