Fenomenul Bookfest sau Alice în țara cărților

Dacă încă vă întrebați cum arată cel mai mare târg de carte din țară, la care anual participă peste 100 de edituri, mai mult ca sigur nu ați auzit niciodată de Bookfest (și asta este foarte trist, credeți-mă).

În perioada 20-24 mai, la Romexpo s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a celui mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcabilă. Astfel, cele circa 200 de edituri prezente la Bookfest au adus publicului cititor peste un milion de cărți, dintre care câteva mii de titluri noi și peste 300 de evenimente – ce variază de la lansări ale unor autori de renume și dezbateri pe diferite teme, până la proiecții cinematografice, concerte și chiar evenimente interactive, atât pentru copii, cât și pentru cei mari.

Invitata de onoare a acestui an, Republica Cehă, a surprins publicul cu nenumărate lansări de carte și conferințe culturale. Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, 6 autori recunoscuți internațional, printre care Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž, precum și poeta, prozatoarea și dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi, au fost prezenți la Bookfest, alături de câteva tinere îmbrăcate în costume tradiționale, care ofereau vizitatorilor câte un pahar din faimoasa bere Pils.

Pe primul loc în topul celor mai interesante evenimente din acest an se află campania socială și culturală inițiată de grupul editorial All – “Cartea în așteptare”. Fiind un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor, „Cartea în așteptare” a impresionat publicul prin conceptul său nou și creativ, în acest demers alăturându-se numeroşi bloggeri, jurnalişti și critici literari, dar și oameni simpli, în total strângându-se peste 150 de donații. (Și când te gândești că pentru a intra in posesia unei cărți gratuite nu a trebuit decât să ai cu tine dorința de a citi și legitimația de elev!).

IMG_7377

Cam în aceeași sferă de evenimente s-a încadrat și inițiativa celor de la Litera, care, în schimbul achiziționării oricărei cărți de la standul editurii, ofereau gratuit cumpărătorului și o cărticică pentru copii de la Litera mică. În plus, vizitatorii standului s-au putut implica în campania Noaptea Cărților Deschise, desfășurată anual cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, prin achiziționarea de romane din colecția Clasici Moderni, la un preț simbolic de numai 5 lei.

Printre cele mai aplaudate lansări de carte de la Bookfest s-au numărat cele ale editurii Humanitas (28 la număr), care pe lângă titlurile “ademenitoare”, au adus în atenția publicului și sesiuni de autografe, un prilej de întâlnire cu Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, dar și Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu sau Radu Paraschivescu. Acesta din urmă a lansat volumul “Noi vorbim, nu gândim” – “un insectar al proastei exprimări”, ce critică antimodelul, „o sursă de succes atât de preferată în ultimul timp de către tânăra generație”, așa cum a declarat chiar autorul, susținut îndeaproape de scriitorul Andrei Pleşu.

Nu trebuie uitată nici campania condusă de editura Corint, care, în sprijinul apariției cărții “Tărâmul viselor, o aventură în culori cu animale și mii de flori” – un album de colorat pentru adulți, primul de acest gen publicat în România, a amplasat la intrarea în stand un panou cu desene alb-negru alături de o găletușă plină cu creioane colorate, în așteptarea vizitatorilor cu spirit creativ, mai mult sau mai puțin talentaţi la desen.

Dacă nici așa nu am reușit să vă conving că Bookfest este pe departe cea mai bună alegere în materie de cărţi și evenimente culturale, atunci poate o fac cei de la Gourmet Coffee, alături de un ceai inspirat din poveștile Egiptului, că până la urmă și despre cafea s-au scris cărți.

Alexandra Piper

Deși preferă să i se spună Alexandra, Piper consideră că numele ei de familie o definește: este ingredientul care scoate lumea din monotonie și o face mai interesantă pentru cei din jur. Este o fire liberă și ambițioasă, vorbește mult, îi place să-i ajute pe ceilalți și nu și-ar putea închipui viața fără oamenii din jurul ei