Numele mari s-au întâlnit la NexT

Conceput în 2006 în memoria a doi cineaști talentați, regizorul Cristian Nemescu și sound designer-ul Andreio Toncu, NexT Film Festival a ajuns la cea de-a noua ediție. Organizatorii le-au pregătit cinefililor 5 zile cu proiecții de filme scurte, premiate, nominalizate sau aclamate de criticii internaționali, obținându-se astfel un număr total de 146 de filme proiectate. Temele abordate de-a lungul celor 5 seri ale festivalului sunt diverse, de la feminism, LGBT și filme de groază, până la competiții naționale, europene, internaționale sau nominalizările la Oscar.

Joi am participat la proiecția Arthouse Shorts, de la Cinema Elvire Popesco. Spectatorii care au umplut sala au urmărit scurtmetrajele realizate de regizori deja cunoscuți și premiați, precum Mati Diop, David Cronenberg, Albert Serra, Claire Denis și Joao Pedro Rodrigues & Jaoa Rui Guerra da Mata.
Seara a fost deschisă de filmul „O mie de sori” care spune povestea senegalezului Magaye Niang care dorește să repare greșelile trecutului și să o caute pe Anita, fosta lui iubită. În anii ’70 aceștia au vrut să fugă ilegal în Europa, îmbarcându-se pe un vapor. În momentul îmbarcării, Magaye realizează că nu are niciun plan pentru ce va face odată ajuns în Europa, așa că alege să o lase pe Anita să plece singură. Peste ani, află că aceasta este paznic pe o platformă petrolieră din Alaska, dar tot nu merge să o vadă.

În continuare, am urmărit filmul regizat de David Cronenberg, „Cuibul”, un consult medical de 10 minute al unei tinere diagnosticate cu apotemnofilie, o boală care face un individ să dorească amputarea unei parți sănătoase a corpului său.
Albert Serra a regizat filmul „Cuba libre” cu scopul de a-i oferi un omagiu regizorului Rainer Werner Fassbinder, folosind tehnici specifice acestuia pentru realizarea scurtmetrajului.

Franțuizoaca Claire Denis surpinde în filmul „Iată înlănțuirea” diferențele dintre culturi într-un cuplu format dintr-o femeie albă și un bărbat negru și care ajung la rândul lor să anlizeze aceste diferențe după ce sunt despărțiți.

Ultima proiecție a fost „IEC long”, în care este urmărită dezintegrarea unei comunități din Macao.

Ne-a plăcut ce am văzut și abia așteptăm următoarea ediție a NexT, iar până atunci, „Short is the nexT Thing”.

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.