Energiea Pub – istorie, licori și vorbe alese

Legenda spune că pe strada Ion Brezoianu nr. 4, cu un secol în urmă, o mică tipografie a luat naștere sub numele de Energiea. Viitorul ei avea să fie tumultos și schimbător, dar încercările prin care ea a trecut, indiferent de natura lor, nu au reușit să îi ucidă spiritul, ci parcă au ambiționat-o să inspire și să atragă oamenii către ea. Se spune că oricine trece pragul acestei clădiri riscă să petreacă câteva ore plăcute în compania unor oameni diverși, să poarte conversații antrenante și să guste mâncăruri și licori nemaiîntâlnite. De asemenea, va fi copleșit de încărcătura energetică și istorică a locului.

După mulți ani în care și-a îndeplinit funcția de tipografie, tipărind și publicând reviste și cărți ale vremii, Energiea a fost abandonată de către primul său proprietar și  a devenit un spațiu destinat mai multor prăvălii. În interiorul ei s-au adăpostit croitori iscusiți, ceasornicari pricepuți și băcani prietenoși. După numai un an, Energiea s-a transformat în căminul unui avocat prestigios și a rămas în grija acestuia și a urmașilor săi până în zilele noastre. Însă odată cu trecerea timpului, a sosit și cel de-Al Doilea Război Mondial, menit să își lase amprenta asupra acestui loc.  Din fericire, Energiea și-a recăpătat funcția inițială de tipografie, dar doar pentru o scurtă perioadă de timp. Flăcări neîndurătoare au distrus interiorul tipografiei în urma unui bombardament.  Anii au trecut, războiul s-a încheiat, dar Energiea nu și-a mai putut continua activitatea.

 

Clădirea a fost adusă din nou la viață, de data aceasta sub forma unui restaurant vestit, numit Trocadero. Acesta a fost apoi înlocuit de o cantină frecventată de miniștri din perioada comunistă. Când rănile locului începeau a fi astupate cu vopsea proaspătă și gânduri bune, un alt incediu a fost declanșat în timpul mineriadei, marcând încă o victorie a spiritului fostei tipografii, care nu s-a lăsat înfrânt.

Astăzi, pe strada Ion Brezoianu la numărul 4, vei găsi o clădire veche de 100 de ani, care totuși nu își arată vârsta. Printr-un geam cu rama albastră vei vedea o mulțime de zâmbete, băuturi colorate și bucate care te vor îndemna să intri. Odată ce ai pășit în interiorul fostei tipografii, vei fi uimit de contrastul dintre muzica funk, electronică sau alternativă și mașinile de scris strategic așezate din loc în loc. Te vei strecura printre mesele încărcate cu bunătăți în căutarea locului perfect. Cel mai probabil vei alege să urci la etaj, unde ai o viziune amplă asupra întregului local. Vei asculta murmurul vocilor de astăzi și de ieri impregnat în pereții care încă mai păstrează urmele incediului și îți vei aminti povestea Energiei.

Îndrăznește să te aventurezi în interiorul localului pentru câteva ore memorabile și află dacă legenda urbană este sau nu adevărată!

foto: Mara Lăcătuș

Ioana Pencea

Ioana Pencea

Cu toate că e cu capul prin nori, picioarele ei rămân bine înfipte în pământ. Visează adesea cu ochii deschiși și nu refuză niciodată ciocolata, zâmbetele și experiențele unice alături de cei dragi. Nu suportă rutina, iar creativitatea este arma ei de temut împotriva plictiselii.