Cum au devenit lăzăriștii francezi pentru o zi

Începând din 1970, ziua de 20 martie a fost declarată Ziua Internațională a Francofoniei, aceasta fiind sărbătorită de cele 75 de țări francofone, printre care și România, prin diverse activități care să amintească de limba și cultura franceză.

Fiind elevi implicați și cu inițiativă, lăzăriștii, coordonați de doamna profesoară Ramona Ignat, au prezentat pe 24 martie spectacolul „Exprimons notre identité à travers la Francophonie”, în care a fost vorba despre cât de important este să fim noi înșine și să ne păstrăm identitatea, ideile și principiile într-o lume care tinde spre uniformizare. Elevii de clasa a XI-a care au realizat spectacolul au oferit publicului atât momente de teatru, cât și de dans și muzică.

Publicul adunat în sala de festivități a liceului a putut audia melodii ale unor artiști francezi cunoscuți precum Maître Gims („Zombie”), Charles Aznavour („La Bohème”), Edith Piaf („Sous le ciel de Paris”) și ZAZ („Dans ma rue”).

Între momentele muzicale au avut loc și cele dramatice. Piesa „Rinocerii” de Eugen Ionescu, inspirată de schimbările politice ale anilor ’30, pune problema păstrării lucidității și principiilor sub influența timpurilor trăite, iar personajele sunt comparate cu niște rinoceri care se năpustesc fără să cugete asupra faptelor. Colegii noștri au intrat foarte bine în rolurile personajelor intrepretate și au jucat piesa atât în franceză, cât și în română.

Cel de-al doilea moment dramatic prezentat publicului a fost o adaptare după cartea „Între ziduri” de François Bégaudeau, care a fost ecranizată în 2008 și premiată la Festivalul de la Cannes cu Palme d’Or. Piesa ne prezintă problemele dintr-o clasă a unei școli pariziene formată din elevi diferiți atât prin naționalitate, cât și prin culoare, religie, tradiții și obiceiuri specifice comunității din care provin. Astfel, între elevi se nasc conflicte, fiecare opunându-se uniformizării, încercând să se integreze fără a-și pierde autenticitatea și identitatea. Cel care trebuie să intervină în aceste conflicte și să-i ajute pe elevi să treacă peste anumite probleme este profesorul de franceză Marin.

Ultimul moment din sfera teatrului a fost adaptarea fabulei „Bătrânul și moartea” de La Fontaine care a devenit o alegorie pentru școală și elevi.
Anastasia Grigore ne-a oferit și ea un moment încărcat de dramatism, însă de această dată transpus printr-un dans grațios și foarte bine executat.

Spectacolul s-a încheiat cu intrepretarea variantei în franceză a cunoscutului cântec „Let it go” din filmul Disney „Frozen”- „Regatul de gheață”, care a devenit „Libérée, Délivrée”.

Din păcate, colegii noștri nu vor mai putea și la anul să realizeze acest specatcol, fiind clasa a XII-a, așa că dacă ți-a plăcut atât această ediție a spectacolului, cât și cele trecute, sper că te vei implica chiar tu pentru realizarea unui spectacol în 2016. Mult succes!

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.