Teatrul (d)in CLASĂ

Teatrul EXCELSIOR demarează un nou proiect în programul său de educare prin teatru. „Tu poţi alege!” este un program de reprezentare culturală şi implicare socială, având ca direcţii principale responsabilizarea tinerei generaţii prin intermediul spectacolului de teatru social, deziderat ce îmbracă atât o dimensiune interactivă, cât şi una comunitară.

Aşadar, Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Asociaţia ARTEXTRACT au realizat un proiect ce foloseşte spectacolul de teatrul social ca metodă de intervenţie şi încurajează luarea de atitudine, găsirea de soluţii întru apărarea valorilor şi principiilor în care cred. Proiectul se adresează tinerilor liceeni. CLASA este un spectacol jucat de adolescenţi pentru adolescenţi. Un colaj de momente ce identifică teme dominante la această vârstă: marginalizarea, refugierea în lumea virtuală, influenţa violenţei domestice asupra tinerilor, tendinţa de suicid la această vârstă, prima iubire, tentaţia drogurilor ş.a., toate într-un show activ, dinamic, în care umorul şi ironia sunt modalităţile prin care aceste teme sunt filtrate. Totodată, un show modern ce îmbină tehnicile de actorie şi pantomimă cu dansul sau proiecţiile video.

Eu aş adăuga stalactite şi stalagmite. Un sinucigaş dubios şi un spectacol plin de “glossy-glossy” . Câteva scaune, o muzică adaptată situației, lumini asemenea, multă concentrare, o prezență palpabilă și un grup care funcționează, sau, mai bine spus, un grup care se completează şi nu anticipează. Trăiesc pentru teatru. Atât de simplu este.

10865691_830450966993831_9197330499346280719_o

Să spunem drept, a fost energie, zâmbet şi plăcere de a juca. Dacă îi iei pe toţi acum de-o parte, toţi îţi vor spune că vor să dea la teatru. Sau cel puţin că s-au îndrăgostit de el. Şi eu m-am îndrăgostit de ei pentru sinceritatea aia aproape absurdă pe care o au pe scenă, pentru inocenţa aia care te zvârcoleşte pe dinăuntru, pentru fir-ar ea să fie a naibii pasiune care te înduioşează şi poate că în subconştient, deja îţi vei fi dorit să fi fost acolo cu ei.

I-am întrebat dacă ar trebui să îşi descrie trupa printr-un animal care ar fi acela care s-ar potrivi tuturor personalităţilor sale. Am primit răspunsuri precum furnici, leu sau pinguin. Dacă ar fi fost o culoare, toţi au răspuns ferm convinşi că roşu e ceea ce li se potriveşte.

Îşi zic “Insert Your Name Here” şi îi găsiţi aici

Au planuri mari, sunt încă visători, dar de ce i-ai opri din asta ? Nu stau pe maidan, stau la repetiţii ore în şir. Profu’ e “stresant” , dar doar câteodată. În rest e „grijuliu, amuzant, implicat şi câteodată ne aduce bomboane”.

Măi să fie, mi-a şoptit o vrăbiuţă că vor să ajungă şi în Lazăr cu acest proiect. Ce ziceţi, îi primim?

Teodora Agarici

Face parte din grupul lăzăriștilor plini de ambiție și optimism, fiind o elevă pasionată de scris, literatură și de ideea de a se autodepăți în tot ceea ce face. Găsește întotdeauna în ea voința de a trece peste orice obstacole care o împiedică în a-și atinge obiectivele, promovează creația și imaginația. Se definește ca fiind o sursă infinită de originalitate, spontaneitate și creativitate. Scrie pentru că îi place. Pentru că asta simte. Este mereu acolo pentru voi, oricare v-ar fi problemele.