Omul din plastilină

Răsucește ghemotocul galben în palmă și îl turtește puțin, apoi lipește două biluțe negre în centru și o pată roșie mai jos. Pune elementul nou creat pe suportul format dintr-un oval imperfect și patru bucăți cilindrice de plastilină divers colorate, două mai mari ce susțin trunchiul și două mai mici care parcă se înalță către cer. Câteva șuvițe subțiri și blonde sunt adăugate și omulețul din plastilină a luat naștere. Creatorul său deține controlul suprem asupra omulețului din plastilină. Îi poate transforma zâmbetul într-o expresie tristă și deprimată. Mândria și încrederea în sine ce se citesc în postura sa, pot dispărea imediat, poziția omulețului devenind umilă, deznădăjduită, capul afundându-se tot mai mult între umeri.

Imaginează-ți acum că tu ești omulețul de plastilină, iar Creatorul este societatea în care trăiești. Ea te modelează treptat după anumite standarde și reguli nescrise, fără ca tu să realizezi. Încă din copilărie, o discuție auzită pe stradă sau o părere aruncată de cineva în grabă îți schimbau atitudinea și viziunea despre lume. Încet, dar sigur te transformi într-o figurină de plastilină a societății, te lași modelat de principii și moravuri ce nu te caracterizează. Chiar dacă ne considerăm independenți față de standardele impuse de societate, fiecare dintre noi s-a gândit cel puțin o dată la „ce va spune lumea?”. Este în natura noastră nevoia de afiliere, de apreciere, de a fi acceptat și bine integrat într-un grup. Totuși nu este necesar să te schimbi și să te lași manipulat de părerile celorlalți pentru a obține aprecierea lor.

Acum gândește-te că tu ești în continuare omulețul de plastilină, iar Creatorul este reprezentat de familia și prietenii tăi, de oamenii care te iubesc. Cu ce se schimbă în acest caz situația ta? Mai este un lucru rău să te lași modelat de ei? Părinții îți modelează comportamentul, limbajul sau chiar gândirea în unele cazuri. Prietenii îți influețează deciziile sau îți schimbă planurile. Toate intențiile lor sunt, de cele mai multe ori, bine intenționate și nu vor decât să te ajute să te dezvolți, să evoluezi. Rămâne acum la latitudinea ta dacă te lași ghidat de ei sau accepți ideile lor doar ca pe niște sfaturi ce pot fi urmate sau nu. Ideal ar fi să nu îi lași să te transforme în ceva ce nu te reprezintă, să nu îți pierzi autenticitatea și personalitatea.

Un ultim joc de imaginație: Tu ești Creatorul. Ții în palma ta o mulțime de omuleți de plastilină, unii veseli, alții triști, unii optimiști, alții pesimiști, unii curioși, alții dezinteresați. O grămadă colorată de personaje complexe și unice. Sunt oamenii care te înconjoară zi de zi, oamenii ce compun universul tău. Iar tu deții controlul asupra lor. Ai puterea de a-i modela, schimba și transforma. Întrebarea este: Ce vei face? Vei încerca să îi schimbi pe cei din jurul tău, sau îi vei accepta așa cum sunt? Decizia îți aparține, numai tu ești capabil să alegi ce fel de Creator vrei să fii și cum îți tratezi omuleții de plastilină.

Foto: Mara Lăcătuș

Ioana Pencea

Ioana Pencea

Cu toate că e cu capul prin nori, picioarele ei rămân bine înfipte în pământ. Visează adesea cu ochii deschiși și nu refuză niciodată ciocolata, zâmbetele și experiențele unice alături de cei dragi. Nu suportă rutina, iar creativitatea este arma ei de temut împotriva plictiselii.