Trăiește clipa diferit

Știu că s-au mai scris mii de articole despre acest subiect, despre cum ar trebui să ne bucurăm de fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima. Dar este oare înţelept să uiţi că există viitorul şi să trăieşti doar în prezent?

Să studiem puţin originea acestei expresii atât de des folosite. „Carpe diem” a apărut pentru prima oară într-un poem latin scris de Horatiu în anul 23 î.Hr., acum mai mult de două milenii. Şi totuşi expresia nu s-a pierdut în negura timpului, ci a devenit din ce în ce mai apreciată de-a lungul secolelor. Dar oare modul în care noi o utilizăm este cel corect?

Considerăm că are un mesaj optimist şi moralizator, că este un îndemn la distracţie şi la abandonarea responsabilităţii în favoarea fericirii de moment. Ar trebui să înveţi pentru teza la matematică, dar astăzi este petrecerea pe care ai aşteptat-o tot anul? Carpe diem!
I-ai promis unui prieten că îl vei ajuta, dar persoana de care eşti îndrăgostit de secole tocmai te-a invitat la o intâlnire? Carpe diem!

În fiecare zi, acest aforism latin motivează excesul, procrastinarea şi ignorarea datoriei, dar oare ce a vrut Horatiu să transmită prin el?

Sunt puţini cei care știu şi continuarea celebrului poem, expresia făcând parte din fraza „carpe diem quam minimum credula postero”. Asta nu înseamnă, aşa cum mulţi s-ar aştepta, „bucură-te de prezent, ignoră viitorul”. Nu înseamnă nici că ar trebui să trăim doar clipa curentă, pentru că în următoarea am putea fi loviţi de un autobuz sau atacaţi de Yeti. Cu toate că nu vă va placea asta, trebuie să distrug iluzia: adevărata semnificaţie a frazei este „trăieşte clipa şi încrede-te cât mai puţin în ziua de mâine”.

Şi ce-i cu asta? E simplu, cu toate că încă încerci să negi acest lucru. O interpretare corectă a expresiei ne încurajează de fapt să fim realişti şi să nu ne încredem în faptul că viitorul va fi perfect indiferent de acţiunile noastre din prezent, ci să valorificăm fiecare clipă, însă utilizând-o pentru a ne asigura viitorul ideal pe care ni-l dorim. Asta inseamnă că în realitate ne încurajează să muncim, nu să fugim de muncă. Şi acum te gândeşti la cât de malefic era de fapt Horatiu întrucât considera că oamenii trebuie să uite de distracţie şi să nu se relaxeze niciodată…

Doar că nu este adevărat. „Carpe diem” nu înseamnă că poţi face orice, ignorând complet viitorul. Gândeşte logic. Viitorul nu rămâne mereu în viitor şi tocmai asta face irațională interpretarea uzuală a expresiei. Dar adevărata semnificaţie a aforismului rămâne una pozitivă. „Carpe diem” nu ne îndeamnă să muncim ca nişte roboţi până când adormim cu capul pe birou, ci pur și simplu să nu irosim nicio clipă. Trebuie să facem lucruri care ne vor ajuta în viitor, nu doar astăzi. Tot ceea ce facem pentru a ne dezvolta moral şi spiritual este important, chiar dacă nu pare să aibă o valoare extraordinară în prezent. Un moment în care citim sau vorbim cu prietenii nu este unul irosit dacă nu uităm că avem şi responsabilităţi pe care nu le putem ignora. Chiar și relaxarea este necesară uneori. O clipă valorificată la maximum nu este neapărat una în care învăţăm pentru teste sau în care spălăm vasele, dar nu este cu siguranţă nici una în care ne predăm excesului.

De unde ştii dacă ceea ce faci este conform adevăratului principiu „carpe diem”? Priveşte în interiorul tău. Acolo vei găsi răspunsul. Tu eşti singurul care poate şti dacă o clipă este irosită sau nu. Tot ce trebuie să faci este să împleteşti instinctul cu raţiunea şi să te laşi condus de această filozofie de viaţă minunată. Acum, când te afli la sfârşitul acestui articol, gândeşte-te bine la ce urmează să faci.

Şi nu uita: „carpe diem quam minimum credula postero”!

Sabina Stanciu

Sabina Stanciu e o lăzăristă visătoare care încă mai încearcă să descopere cine este cu adevărat. Asta nu doar pentru că îi place să scrie chestii dramatice despre adolescență, viață, moarte și o mie de alte subiecte la fel de deep (hobby la care va trebui să renunțe), ci și pentru că are trăsături contrastante. E în același timp copila zâmbitoare care vrea să îi îmbrațișeze pe toți și rockeriță ciudată îmbracată tot timpul în negru. Iubește tot ceea ce este rău (personaje negative, culorile închise, animalele carnivore), dar are un suflet bun. Și este absolut obsedată de citit și de scris. O ciudată. Dar aici toți suntem mai mult sau mai puțin ciudați.