Strategia elevului care dă teză

Bine cunoscute printre liceeni și ca „foile care strică orice medie” sau „coșmarul care apare înaintea oricărei vacanțe”, acestea au puterea de a ruina orice încercare a elevului de a intra în spiritul sărbătorilor… Da, ai ghicit! Făceam o scurtă descriere a tezelor. Statisticile făcute de cercetătorii britanici, evident, arată că în rândul liceenilor există aproximativ 3 tipuri mari de pregătiri înainte de teze în funcție de tipul de elevi.

Primul tip este reprezentat de fata din prima bancă. Orice clasă o are și, chiar dacă nu stă în prima bancă pentru a păstra aparențele, ea există. Nu ai cum să nu îți dai seama de modul ei de a se pregăti pentru aceste minunate teste mai importante, deoarece începe să fie interesată de materia care intră la teză cu 3 luni înainte și pune întrebări la fiecare oră despre asta, notând de fiecare dată câte ceva în plus față de restul clasei.

Următoarea categorie este reprezentată de majoritatea adolescenților. Ei își dau seama că nu au nimic pregătit cu aproximativ două saptămâni înainte, dar lucrul acesta nu îi sperie, nu îi îndeamnă să se apuce de învățat, ci provoacă apariția întrebării „Păi și noi ce o să ne facem la teză?”. Pentru că nu există un răspuns exact pentru această întrebare și pentru că acesta este momentul în care eleva din prima bancă începe să zâmbească și să își ascundă notițele. Singura soluție pe care acest tip de elev o găsește este de a citi de câteva ori din carte lecțiile importante, de a cerși câteva caiete, deoarece el nu a scris la toate orele și de a scrie pe niște foi ce i se pare lui mai important, fără a avea siguranța că acel lucru va pica măcar la un subiect.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este tipul elevului care vine la teză fără pix. Să nu îi catalogăm după acest criteriu, ei sunt cei care în ultima seară află lecțiile care intră în materia de teză. Putem aprecia totuși că măcar se interesează, indiferent că este târziu și că renunță rapid din cauza faptului că realizează imposibilitatea de a învăța în ultima seară ce nu ai învățat un semestru întreg.

Cu toate acestea, putem privi partea bună. Perioada tezelor nu ține mai mult de două săptămâni, iar dacă ești printre norocoșii cărora li se aduc rezultatele după vacanță, s-ar putea să ai noroc și să primești și tot ce ai cerut de Crăciun. „Sărbători fericite LZR îți urează!”

Teodora Burete

iubește să scrie, deoarece consideră că este cea mai bună metodă de a-și crea propria lume desprinsă de realitate. De asemenea, muzica, desenul și cititul sunt obiceiurile care o ajută să se relaxeze în orice moment.