Serile de Leadership, seri pline de povești

Pe 3 decembrie, cu carnetul de notițe, aparatul de fotografiat și o sete imensă de curiozitate, am luat parte la o ediție a proiectului „Serile de Leadership”, care s-a desfășurat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Prin intermediul acestui proiect, tinerii stundeți au șansa de a afla poveștile unor mari lideri. Noi l-am întâlnit pe Emeric Jenei, o personalitate cu o întreagă istorie în spate.

Seara magică de 7 mai a anului 1986 este descrisă cel mai bine de cuvântul „performanță”. Atunci, echipa fantastică a Stelei reușea să câștige mult râvnita Cupă a Campionilor Europeni împotriva marii favorite, Barcelona, chiar pe pământ spaniol. Însă, în spatele acestei ,,mașinării” de fotbal a Stelei, pe bancă se afla un maestru al antrenorilor și un adevărat lider: Emeric Jenei.

Un om cu o poveste de viață extraordinară, nea Imi (cum îi place să fie strigat) a început fotbalul de jos, în Arad, unde se juca în fața blocului cu o minge confecționată din ciorapii mamei sale. ,,Vremuri grele, dar frumoase!”, spune el nostalgic, poate gândindu-se la cât de rapid a evoluat fotbalul și cât de multe s-au schimbat de atunci. Cândva, în adolescență, între două antrenamente, cu picioarele pline de vânătăi, visa să devină avocat. Dar altul i-a fost destinul, unul plin de glorie.

Crede că România merge pe un drum bun și este optimist, spunând amuzat că a dobândit această calitate în timpul regimului comunist când nu prea ți se permitea să fii pesimist. Povestește cu umor și amărăciune întâmplări absurde din acele vremuri ,,îndepărtate”, dar fața i se luminează imediat când își aduce aminte de ,,Everestul” fotbalului românesc. A detestat armata, dar susține că fără obiceiurile deprinse în cele două luni de instrucție cruntă (când a fost ,,deturnat” sau, mai bine zis, arestat din drumul către marea rivală, Dinamo) n-ar fi fost omul de azi.

Emeric Jenei, un advărat erou al sportului, a întâlnit de-a lungul timpului jucători capricioși și orgolioși, însă a reușit să se impună, nu încercând să le schimbe personalitatea, pentru că ,,fotbalul nu ar mai fi la fel de frumos jucat ca la carte, fără fotbaliști indisciplinați pe teren”, ci strângându-i într-un cerc, ca o familie unită. ,,La ședințele cu jucătorii, îi adunam pe toți în jurul meu, ca să-i privesc în ochi. De ce? Ca să-i pot convinge de nebunia mea.”

Român cu origini maghiare, dl. Jenei încurajează un stil de viață sănătos, spunând că practicarea unui sport te ajută să-ți dezvolți calitățile de lider, dar și anumite capacități de a lucra în echipă, lucruri care te vor purta pe culmile succesului. Acesta este sigur că dacă se vor investi mai mulți bani în sport, automat se vor investi mai puțini în domeniul sănătății, copiii din ziua de azi fiind, cum ar zice tot timpul când vine vorba de generația noastră, ,,interesați mai mult de noua tehnică decât de sport”.

Nea Imi, un om care a dat totul pentru fotbal (un cuvânt pe care îl pronunță cu un accent englezesc amuzant) și care a primit înapoi performanțe uriașe, un lider și un mentor pentru tinerii de azi, rămâne un om simplu, modest, având însă înțelepciunea unuia care a văzut și a trăit multe de-a lungul vieții.

Foto: Ioana Radu