„Girl Power”

După cum multe dintre fetele pasionate de programare știu deja, pe 16 decembrie a avut loc evenimentul Tinere în Tech!, organizat de Girls in Tech Romania, în cadrul căruia elevele fascinate de acest domeniu au putut afla mai multe despre ce înseamnă cu adevărat informatica ascultând experiențele unor personalități contemporane din domeniul IT.  Proiectul își propune  încurajarea fetelor spre o carieră în acest domeniu și destrămarea stereotipurilor deja imprimate în mentalitatea colectivă.

Aparent, până și lenea în starea cea mai acută a fost de această dată învinsă de pasiune și de curiozitate (oare înseamnă că am găsit un leac?), așa că am acceptat cu entuziasm să particip. Așteptam cu nerăbdare să ajung, să mă las captivată de poveștile inspiraționale și să aflu ce aș putea face pentru a dobândi mai multă experiență, dar am fost surprinsă atunci când grupul meu a fost întâmpinat cu o cutie plină cu peruci și cu măști. În apropiere era amenajat un spațiu demn de un studio de fotografie, cu lumină artificială și cu un aparat profesionist. Atmosfera relaxată și noncomformismul specifice domeniului IT au dat un farmec aparte evenimentului. Nu avea să fie o conferință serioasă și scorțoasă, ci o discuție liberă cu niște oameni extraordinari, iubitori de schimbare. Cu toate că a durat trei ore, nu am simțit când a trecut timpul (relativitatea este deseori fascinantă) și mi-aș fi dorit să nu se termine atât de repede. Evenimentul a fost structurat în patru părți. În introducere ni s-a vorbit despre importanța unor abilități care nu sunt de obicei asociate cu informatica, așa-numitele soft skills.  A urmat o parte în care oameni ce au devenit adevărate modele ne-au împărtășit poveștile lor de viață, ne-au explicat ce i-a determinat să aleagă acest domeniu și cum au reușit să ajungă  unde sunt astăzi. Am aflat atât ce înseamnă cu adevărat designul de jocuri video, dar și că domeniul IT este strâns legat de toate celelalte domenii de activitate și, nu în ultimul rând, că programatorii nu sunt celebrii tocilari din filme, cu ochelari rotunzi și cu o totală indiferență fața de distracție.

A treia secțiune a fost poate cea mai importantă deoarece ni s-au oferit informații valoroase despre site-urile pe care le putem accesa pentru a învăța programare și despre alte proiecte la care am putea participa în viitor. Ne-au vorbit reprezentanții organizației Girls Who Code și unul dintre fondatorii ADFABER, care ne-a încurajat să participăm la Hour of Code. Am aflat astfel că numărul proiectelor legate de acest domeniu crește pe zi ce trece și că acești oameni minunați muncesc continuu pentru a ne face viața de liceu mai bogată și mai interesantă. La finalul evenimentului a vorbit o reprezentantă a companiei Google, care ne-a explicat de ce românii au atât de mult succes în acest domeniu și ne-a încurajat să ne urmăm visul și să devenim următorii oameni care vor schimba lumea.

La finalul zilei, mă simțeam mai puternică și mai motivată decât înainte. Cu toate că informatica este considerată o activitate specifică bărbaților, sunt convinsă că fetele pot avea o contribuție excepțională în acest domeniu și sunt hotărâtă să îmi urmez pasiunea și să îmi îndeplinesc visul. Atunci când ne dorim ceva cu adevărat, nimic nu ne poate opri (bine, poate că o explozie sau căderea unui meteorit ar putea…dar să ignorăm detaliile neplăcute).

Sper că v-am convins că IT-ul este un domeniu extraordinar, care vă poate oferi mult mai mult decât percepeți la prima vedere. Și nu vă îngrijorați, acest optimism excesiv nu va dura prea mult, probabil că mâine voi fi din nou eu cea sarcastică și negativistă. Dar până atunci, fetelor…zâmbiți și programați. Viitorul este strălucitor și este al vostru.

Foto: Anastasia Grigore

Sabina Stanciu

Sabina Stanciu e o lăzăristă visătoare care încă mai încearcă să descopere cine este cu adevărat. Asta nu doar pentru că îi place să scrie chestii dramatice despre adolescență, viață, moarte și o mie de alte subiecte la fel de deep (hobby la care va trebui să renunțe), ci și pentru că are trăsături contrastante. E în același timp copila zâmbitoare care vrea să îi îmbrațișeze pe toți și rockeriță ciudată îmbracată tot timpul în negru. Iubește tot ceea ce este rău (personaje negative, culorile închise, animalele carnivore), dar are un suflet bun. Și este absolut obsedată de citit și de scris. O ciudată. Dar aici toți suntem mai mult sau mai puțin ciudați.