Romanul adolescentului răcit

Ai răcit sau eşti gripat? Ceaiul îţi este aliat. Ciudat sau nu, multor oameni pe care îi cunosc le place să fie răciţi, mai ales dacă acest lucru apare din pură întâmplare înainte de un test sau un proiect de prezentat. În cazul în care nu eşti elev în Lazăr, lucrurile stau cel mai probabil puţin diferit. Simfonia de tusete din timpul orei de geografie nu mai reprezintă o plăcere, nelipsitul „pot să ies pe culoar să îmi suflu nasul?” nu mai este auzit atât de des, iar bacteriile nu plutesc prin aer.

Nu ştiu de ce, și nici cum reuşeşte toată lumea să răcească în această perioadă, dar dacă nu ai avut măcar câteva zile de stat acasă cu febră, nu poţi spune că ai trecut învingător prin lunile de toamnă. Cel mai probabil este din cauză că, încercând să forţezi vara, tu încă te îmbraci subţire sau poate din vina unor probleme de imunitate. Nu mai insista cu hainele din anotimpul cald. Din moment ce a nins în luna octombrie, îţi poţi scoate deja puloverele cu model specific sărbătorilor de iarnă. Mie îmi place totuşi să dau vina pe persoanele răcite care circulă cu autobuzul şi împart 30 de centimetri pătraţi cu mine sau pe colega de bancă plină de dăruire, care nu ar vrea să mă lase să supravieţuiesc de una singură coşmarului cunoscut de majoritatea ca „Ziua de Luni”.

Să trecem totuși la lucruri mai serioase precum remediile pentru răceală. Îți doresc să nu fii unul dintre nefericiții gripați care, pe lângă faptul că este obligat să meargă la școală, nici nu suportă să bea ceaiuri. Cu un aparent gust de portocale când, de fapt, toată lumea simte gustul medicamentelor, s-ar putea să preferi să rămâi răcit pentru încă o săptămână decât să bei lichidul galben-portocaliu. În cazul în care ești totuși unul dintre ei, mai ai o scăpare… Da, ne gândim la același lucru minunat care poartă numele de „Nurofen Răceală și Gripă” .

O ultimă încercare de a scăpa de răceală, dacă nu îți plac pastilele, ceaiurile, siropurile, dropsurile și toate formele în care se mai găsesc medicamentele, sunt ideile bunicii. Nu știu de câte ori ai purtat șosete cu oțet, ai mâncat miere sau ridiche neagră, deși nu îţi era poftă, sau ai băut sucul a o sută de lămâi, pentru că simțeai o ușoară usturime în gât, dar acestea sunt doar cele mai cunoscute. Nu te sfătuiesc să apelezi la ele decât în cazuri extreme, pentru că riști, în același timp, să știe tot cartierul că ești răcit din cauza mirosului de oțet sau, bineînțeles, riști să faci diabet.

Acest articol se eliberează fără prescripție medicală. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă mamei, colegului de bancă sau bunicii dumneavoastră. Oh, vă puteți adresa chiar și medicului sau farmacistului. Hapciu!

Foto: Maria Eremia

Teodora Burete

iubește să scrie, deoarece consideră că este cea mai bună metodă de a-și crea propria lume desprinsă de realitate. De asemenea, muzica, desenul și cititul sunt obiceiurile care o ajută să se relaxeze în orice moment.