Despre puterea cuvintelor: de ce sunt ele importante

Noi, oamenii, suntem, conform definiției din dicționar, ființe superioare, sociale, caracterizate prin gândire, inteligență și limbaj articulat. Ni s-a oferit puterea cuvântului pentru a o folosi în călătoria noastră către cunoașterea de sine.

Cuvintele… le auzim mereu: acasă, pe stradă, în parc, chiar și în vise sau coșmaruri. Le auzim șoptite tainic, curgând uniform sau șovăind printre buze tremurânde. Când gândim, vorbim cu noi înșine; când vorbim, gândim cu voce tare. Ce ne-am face fără cuvinte? Am putea trăi viața ca pe un film mut?

Un film mut… auzind această expresie, mă gândesc la un film alb-negru, pentru că, după mine, sunetul nu poate exista fără culoare și nici culoarea fără sunet.  Lumea pe care o percepem prin cuvinte poate fi înțeleasă ca pe o înșiruire de nuanțe si tonuri. Cuvintele noastre nu numai că reprezintă o cale indispensabilă de comunicare, ci ne oferă și un avantaj asupra naturii, asupra celorlaltor ființe.

De ce este importantă puterea cuvântului? Cu ce este ea mai presus de puterea forței fizice? Iată întrebarea care ne macină de secole. Răspunsul este, în aparență, simplu: vorbele stau la baza alcătuirii unei persoane, pe când forța aparține unui instinct animalic de apărare. Vorbele au, deseori, în spate, cugetări adânci si transmit emoție, afișând practic o parte din sufletul vorbitorului.

Cuvintele pe care le folosim ne caracterizează. În societate, suntem catalogați după nivelul de înțelegere și transmitere a informațiilor. Nu ne putem atrage respectul celor din jurul nostru fără a fi inițiați în arta mânuirii cuvintelor.

Fără a cunoaște puterea cuvintelor, este imposibil să cunoști oamenii.” (Confucius). Tot ceea ce spunem are un anumit efect. Reacția pe care o produc cuvintele noastre se întoarce la noi, adesea sub formă multiplicată.

Un exemplu în acest sens ar fi studiile Dr. Masaru Emoto asupra cristalelor de apă. Luând diferite mostre de apă, le-a congelat și a fotografiat cristalele obținute. Apoi a început să spună diferite cuvinte în apropierea sticluțelor cu apă luată din aceeași sursă. Cristalele formate în sticluțele în preajma cărora au fost rostite cuvinte pozitive, precum iubire și recunoștință, erau frumoase. Pe de altă parte, cristalele din sticluțele în preajma cărora s-au spus cuvinte negative, precum ură și răutate, erau foarte diferite, iar în anumite situații apa nici măcar nu mai forma cristale. Experimentele s-au refăcut folosind cuvinte din diferite limbi, care erau necunoscute savanților. Rezultatele au fost similare.

Corpul omenesc este alcătuit în proporție de aproximativ 70% din apă. Având în vedere efectul cuvintelor asupra cristalelor de apă, care este oare impactul lor asupra noastră?

Grafica: Mara Coteață

Bianca Murzea

Bianca Murzea

Sensibilă, perseverentă ș i creativă, este persoana gata oricând să ofere o mână de ajutor. Își exteriorizează sentimentele prin scris și se simte mai bine în spatele aparatului foto decat în fața lui. Trăiește dupa motto-ul: „Fiecare reușită începe cu decizia de a încerca.”