Bridge to Employement – despre medicină în țara cu spiriduși pe nume Patrick

Anul trecut, în liceul nostru, aspiranţii la o carieră în lumea medicală aplicau pentru proiectul BTE: Bridge to Employment, ce este organizat de Junior Achievement România împreună cu Johnson & Johnson, cu rolul de a pregăti elevii pe o perioadă de 3 ani pentru a aplica la o facultate cu profil medical. Participant în acest proiect este și  Colegiul Național „Ion Creangă”. Acesta este un proiect internațional, fiind prezent în țări precum UK, Panama, Italia, Olanda, Africa de Sud, USA etc. În fiecare an se organizează o reuniune a unora dintre proiecte (ABTS=Alliance Building and Training Session), fiecare dintre ele având unul sau 2 ambasadori. Reprezentatul din partea liceului nostru a fost Bogdan Vîlceleanu și a acceptat să ne povestească despre experienţa din Irlanda.

Care au fost etapele prin care a trebuit să treci pentru a fi selectat pentru reuniunea din Irlanda?

În primul rând, am aplicat pentru ABTS, completând un formular la care am atașat un CV și o poză. După aceea, am rămas 5 elevi: 2 din Lazăr și 3 din Creangă, dintre care am rămas 2 printr-un interviu telefonic al unui organizator ABTS de la FHI 360: Danya Augustus.

De ce ai vrut sa participi la această activitate?

Mi-am dorit să cunosc oameni din diferite părți ale lumii, acesta fiind unul dintre scopurile ABTS. Am vrut să îmi exersez limba engleză și să vizitez o țară despre care, după ce am văzut-o, pot spune că e mult subestimată.

Ce materiale a trebuit sa pregătești pentru conferință?

Exceptând  pregătirile pentru aplicare (un formular cu întrebări destul de încuietoare pentru a face selecția și un interviu), a trebuit să fac un video de 3 minute în care să prezint BTE România 2013-2014.

Cum a fost această activitate per total, în ansamblu?

Cel mai bun cuvânt pentru a o descrie ar fi: variată. Au fost extrem de multe lucruri de făcut într-un timp foarte scurt (proiecte, prezentări, vizite), care ne-au lăsat extrem de puțin timp liber. Am stat în cameră cu un olandez hiperactiv și am încercat să prind ceva din limba și cultura lui.

Ce activităţi ați avut acolo?

Cum spuneam mai devreme, totul a fost extrem de variat. Prima zi a avut rolul de a ne pune în temă cu proiectele și de a ne arăta câteva obiective turistice. Am vizitat castelul Blarney și centrul orașului Cork (orașul în care a avut loc conferința). În ziua următoare, am lucrat intens la proiecte și am vizitat laboratoarele Janssen Biologics. De asemenea, am asistat la niște prezentări despre J&J, Ebola și am jucat Jeopardy. În ultima zi ne-am terminat proiectele și le-am prezentat în fața unor reprezentanți Johnson & Johnson din întreaga lume și am participat la un Fishbowl.

Pot să vă spun câte ceva  despre proiecte. Am fost împărțiți în 3 echipe, iar fiecărei echipe i s-a dat un produs J&J legat de diabet: un produs farmaceutic (Invokana, medicament pentru diabeticii de tip 2) pentru echipa 1, un medical device pentru echipa a 2 – a (OneTouch Ultra mini, calculează glicemia), din care am făcut şi eu parte, și un produs consumer (Splenda, un îndulcitor fără zahăr pentru diabetici) pentru ultima echipă.  Noi a trebuit să ne informăm legat de ciclul de viață al acelui produs (Research and Development, Manufacturing, Distribution și Marketing), să discutăm despre tendințele care ar putea afecta produsul nostru în următorii 20 de ani și după aceea să reproiectăm produsul peste 20 de ani, discutând despre viitorul lui ciclu de viață. Pe baza informațiilor, noi am facut o prezentare Powerpoint de 10 minute.

10735681_714774355265111_1082338012_n (1)

Poți povesti și niște întâmplări mai amuzante?

Au fost destul de multe. De exemplu, pentru a nu ne pierde când vizitam unele obiective, fiecăruia dintre noi i s-a dat un număr de la 1 la 16 (eram 16 Student Ambassadors). Din când în când se făcea o numărătoare, iar unul dintre cei din Panama care nu vorbea deloc engleză era numărul 16 și avea mereu probleme cu numărătoarea. De aceea, se auzea uneori un SIXTEEN, pentru că el nu înțelegea la ce număr eram. O altă întamplare amuzantă ar fi cea din timpul Fishbowl-ului, când un băiat din Napoli a spus ca vrea să descopere cum să devină un super-om și să fie Captain Italy.

Proiectul a fost o oportunitate pentru mine de a-mi îmbunatăți limba engleză, capacitatea de a vorbi în fața unui public și lucrul in echipă. Recomand tuturor din proiect să aplice pentru ABTS anul acesta, întrucât va fi într-o locație specială, ceva mai departe de Europa.

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.