American Horror Story. Chicago, 1893

Doctor H. H. Holmes sună impunător, nu-i așa? Herman Webster Mudgett, cunoscut drept H. H.  Holmes, a fost însă primul criminal ȋn serie din istoria Americii, un om demn de rolul principal în serialul American Horror Story. Mâinile sale sunt pătate cu sângele a cel puțin două sute de oameni. Și-a folosit inteligența ȋntr-un scop malefic. Povestea sa este una foarte interesantă…

Aparent, era un student devotat medicinei. Și-a câștigat banii cinstit, ce-i drept: dezgropa cadavre, reconstituia schelete umane și mai apoi le vindea laboratoarelor de biologie. Câștigând astfel bani, H. H. Holmes a proiectat un hotel ce se adapta activităților sale: avea aproximativ 100 de camere fără geamuri, cu uși ce se deschideau doar pe dinafară, vizitatorii fiind delectați cu somnifere administrate prin niște conducte ascunse. Doctorul, acum hotelier, era singurul care-și cunoștea castelul, căci muncitorii ce l-au construit erau concediați și schimbați foarte des.

O parte din vizitatorii expoziției din Chicago, în cadrul căreia a fost inaugurată roata de distracții, au ales să se cazeze la hotelul proaspăt deschis, World’s Fair Hotel. Din păcate, prima noapte de cazare a fost ultima noapte de viață, căci cei cazați erau arși, otrăviți sau uciși prin alte metode de tortură, toate acestea fiind identificate, căci hotelierul nu s-a obosit să-și ascundă urmele.

Expoziția a trecut, viața a mers mai departe (pentru unii). Un an mai târziu, H. H. Holmes a fost arestat pentru furt de cai, ceea ce e ironic, căci el făcuse fapte mult mai grave. În pușcărie, unde n-a petrecut foarte mult timp, se-mprietenește cu un hoț de trenuri cu o sentință de 25 de ani. Acesta ȋi recomandă avocata ce-l va ajuta pe Holmes să-și însceneze moartea pentru o despăgubire de 10.000 de dolari. Dar planul ia o ȋntorsătură majoră și Holmes decide să-l ucidă pe Benjamin Pitezel și, mai apoi, pe trei copii ai prietenului său.

Numărul de crime declarate este douăzeci și șapte, numărul total de crime fiind însă de zece ori mai mare. Ziarul Hearst i-a oferit criminalului suma de 212.610 de dolari în schimbul mărturiei crimelor sale, afirmații celebre fiind: „M-am născut cu diavolul în mine. Nu am putut controla faptul că am fost un criminal, nu mai mult decât poetul care nu-și poate stăpâni inspirația – m-am născut cu cel rău ca susținătorul meu, și el a fost cu mine de atunci.”

Halloween-ul a trecut, dar nu e nevoie de o sărbătoare pentru a ne aduce aminte că toți monștrii sunt oameni, dar nu toți oamenii sunt monștri. „Cei mai înfricoșători monștri sunt aceia care pândesc în sufletele noastre.” (Edgar Allan Poe)

Foto: Dragoș Voicu