Și eu cu cine votez?

Dacă v-ați uitat la televizor în ultimul timp, probabil ați observat că există doar două mari subiecte, ambele discutate la fel de prost.

Primul este epidemia de E-Bola, despre care deși se discută în detaliu, se omite o explicatie coerenta despre modul de transmitere al acestei boli. Nu ni se fac cunoscute simptomele și nu stim ce trebuie făcut în cazul în care ți se pare că ai așa ceva. Astfel, haosul și isteria create devin mai „mortale” decât boala în sine, iar oamenii au ajuns să vadă și într-un banal strănut un pericol major. Zilele trecute, o doamnă mai în vârstă a renuțat să se mai așeze pe locul pe care tocmai îl eliberasem în metroul aglomerat pentru că strănutasem. Stați liniștiți, este o răceală banală.

Al doilea subiect este campania electorală, care a început oficial de pe data de  3 octombrie și se va termina pe 1 noiembrie, urmând ca pe 2 noiembrie să fie primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2014, iar pe 16 noiembrie să aflăm numele noului președinte. Se presupune că în această perioadă poporul român trebuie să vadă dezbateri între candidați, să afle despre ce și-au propus aceștia să schimbe în țărișoara mult iubită, să afle despre competențele acestora și să li se explice cât de important este ca ei să meargă la vot. În realitate, dezbaterile au fost niște dialoguri între un singur candidat și moderatorul emisiunii, schimbările sunt formulate la modul „s-ar putea să… dacă…deși nu ar fi…dar alte întrebări mai aveți?”. Despre candidați discuțiile se rezumă la declarațiile de avere sau la cât de bine stau în sondaje, iar la sfârșitul zilei, românului de rând îi revine importanta sarcină de a-l alege dintre cei 14 candidați, pe cel mai competent om pentru a duce România pe culmile succesului, prosperității, unității și libertății.

Tocmai din cauza faptului că lucrurile se desfășoară într-un asemenea mod, electoratul român s-a decis că nu mai merită să se ducă la vot, pentru că nu are cu cine să voteze, voturile vor fi oricum fraudate sau ce contează părerea lor între alte milioane de păreri. Ce este greșit la această decizie? Totul. Dreptul la vot este probabil unul dintre cele mai importante drepturi ale omului, cel cu un impact mai mult decât notabil și pentru care oamenii au luptat în diferite momente ale istoriei. S-a militat pentru renunțarea la votul censitar, iar apoi s-a dorit ca și femeile să poată vota și așa au apărut sufragetele. În `89 întreaga Europă de Est a dărâmat regimul comunist pentru a obține, printre altele, și dreptul la vot. Votul este un mod pașnic de a-ți exprima opinia și de a participa la luarea deciziilor într-o țară democratică, alternativa fiind protestele, mult mai puțin preferabile din cauza violențelor în care pot degenera. Și atunci, de ce să alegi să irosești acest drept stând acasă și uitându-te cum alții decid pentru tine? Fii diferit, mergi și exprimă-ți opinia! Mai sunt câteva zile până la primul tur al alegerilor, vezi dacă reușești să te informezi suficient despre candidați și poate te convinge vreunul dintre ei, găseste-ți un mod de a-ți exprima opinia despre calitatea candidaților, dacă aceasta consideri că este problema, dar acționează intr-un fel!

Ne plângem că țara asta nu ne oferă un mediu bun în care să ne dezvoltăm și că de-asta ne facem bagajele să plecăm afară, dar noi nu facem nici minimul efort pentru a ne implica în mersul lucrurilor. Nu este vorba despre spirit civic sau despre a face act de prezență ori despre a avea ce posta pe Facebook, ci de implicare și de exprimarea propriei opinii, lucru pe care puțini îl mai fac, preferând să se lase ghidați de spiritul de turmă sau să adopte atitudinea de „nepăsător”, crezând că așa sunt mai „cool”.

Fie că ai 18 ani sau nu, fii diferit și atunci când ai ocazia, mergi la vot!

Sursă foto: www.rfi.ro

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.