Maratonul Internațional 2014

Nici nu știu inițial cum de am vrut să cochetez ca voluntar la un eveniment sportiv, eu,  care aproape nu am nicio treabă cu sportul și care de când mă știu (nu vreau să mă laud) chiar tind să cred că dețin toate titlurile la proba aruncatului cu privirea…

Într-un sfârșit, se decide Teodora să facă o faptă bună pentru omenire, iar după acest magic eveniment pleacă moartă coaptă de la locul de muncă propriu-zis (vă rog, minim un rând de aplauze, căci încă de când a binevoit soarele să urce pe cer în această dimineață, de atunci voluntarii își tot caută de lucru prin Piața Constituției).

Foarte frumos… iar au venit domnii și domnițele de prin Kenya să cucerească titlurile! (Sâc, la proba de maraton pentru femei, a câștigat o româncă! Felicitări Paula Todoran!)

Fuse și se duse deci. Fără prea mare „tam-tam”. Asta, sau nu știu eu cum să descriu ditamai evenimentul.

maraton1

Noroc că m-a învățat un bătrânel. Ce ne-am face noi fără bătrânei? Apropo, la mulţi ani bunica! (Simte-te mândră, ești pe val sau pe …LZR, depinde cum vrei să o iei…)

Mai în glumă mai în serios, să ne întoarcem la oile noastre, cum era vorba din popor, și să vă zic dragilor că era un bătrânel simpatic care se târâia deznădăjduit în drum către stația de metrou de la Izvor, bine echipat și care se văzuse că își dăduse sufletul la maratonul vieții…tare se mai chinuia dumnealui să coboare scările acelea multe, multe…(chiar PREA multe, dacă mă întrebați, mai ales când la 7:30 și marțea ai prima oră de geografie și există riscul să o faci pe hol *fețișoară tristă*)

Și carevasazică, cum sunt subtilă din fire, domnul în cauză m-a văzut că mă holbam la mersul lui de pinguin neghiob și s-a băgat în seamă cu mine. Ai intrat în horă, Teodoro, acum joacă pân’ la capăt!

Mi-a cerut o călătorie. Evident că i-am dat una. Și voi ați fi procedat la fel, nu-i așa? Trecând peste gestul meu incomensurabil de generozitate, cât eu încă îl compătimeam, fiindcă săracul s-a înhămat tocmai la proba de maraton (pentru asta e necesar să parcurgi doar 42 de kilometri și să fii un pic nebun după mine, dar na, fiecare cu ce poate), îmi povestea cum în tinerețe a participat la 19 maratoane. Da, doar 19. Să fi fost câteva așa prin treacăt pe la Roma sau Paris… Mi-a povestit că astăzi nu credea că va reuși să termine cursa. 5 ore şi 19 minute a făcut din maximul permis de 6 ore.

„Puteam să fac liniștit vreo patru ore, dacă nu avusesem acum două luni o entorsă la piciorul stâng. Dar aici, domnișoară, nu e vorba de câștig, nici măcar de experiență, ci este despre a continua să lupți. Să termini cursa e cel mai important. Domnișoară, dumneavoastră să vă dea Dumnezeu sănătate și numai bine. Săru’ mâna mult, domnișoară!”

Nici nu am reușit să fiu indignată că știți voi… mi-a zis „săru’ mâna”.

Din păcate, nu am apucat să stau prea mult la taclale, căci Preciziei tocmai venise, iar domnul o lua cu Dristor 2 pân’ la Gara de Nord. Era din Cluj aparent.

„Domnișoară încă ceva…faceți sport, domnișoară! Faceți sport! Sănătate curată, domnișoară, credeți-mă pe cuvânt, sănătate curată!”

Am zâmbit larg probabil din instinct. Mi-a răspuns tot printr-un zâmbet. Apoi, m-a privit așa cum orice bunic își privește nepoata. S-a simțit ca o mângâiere. S-a terminat prea repede. Nu i-am mai putut răspunde, căci ușile s-au închis.

Auzim poate, prea des acel clișeu cum că e bine să faci sport. Nimeni nu m-a motivat într-adevăr să o fac până acum.

„Am învățat că de fapt nu faci sport neapărat pentru sănătate, nici măcar ca să te menții în formă, ci pentru simplul (și poate abstractul) fapt că îți place. Și cred că acesta este cel mai bun argument pe care îl poți da cuiva pentru a se apuca de sport. Îmi place și gata. Încearcă și tu și aia e. O să vezi tu singur despre ce e vorba.”

 

Teodora Agarici

Face parte din grupul lăzăriștilor plini de ambiție și optimism, fiind o elevă pasionată de scris, literatură și de ideea de a se autodepăți în tot ceea ce face. Găsește întotdeauna în ea voința de a trece peste orice obstacole care o împiedică în a-și atinge obiectivele, promovează creația și imaginația. Se definește ca fiind o sursă infinită de originalitate, spontaneitate și creativitate. Scrie pentru că îi place. Pentru că asta simte. Este mereu acolo pentru voi, oricare v-ar fi problemele.