Ultima noapte de amânat, prima noapte de învățat

Gândește-te bine! Câte nopți nu ți-au stat sub semnul acestei sintagme?

Cam tot atâtea câte termene limită ai avut.

Examenul, teza, portofoliul la info, referatul la fizică, cartea din care urmează să dai test la română, prezentarea PowerPoint la geografie, CV-ul pentru un nou voluntariat la care vrei să aplici, dosarul pentru taberele din timpul verii… Și vă pot umple două pagini cu lucruri pe care se întâmplă să le tot lăsăm de pe-o zi pe alta, de pe-o oră pe alta, până când minutele nu ne mai iau apărarea și ne obligă să ne ducem treaba la bun sfârșit.

Da, domnilor profesori, știm că în general ne anunțați din timp de teme, teste, proiecte și vă așteptați să lucrăm progresiv la acestea, câte puțin în fiecare zi, dar, credeți-ne pe cuvânt, nimic nu se compară cu ideile venite odata cu ultima noapte de dinaintea deadline-ului.

Atâtea nopți în care am rememorat frenetic un citat din Romanul Adolescentului Miop al lui Eliade, carte citită și ea în graba unui ultim weekend dinaintea unui test,  În noaptea asta nu se doarme, băieţi!.

E amuzant cum înaintea unui test la o anumită materie, reușim să dezvoltăm o dorință arzătoare de a repeta la o cu totul altă materie sau chiar de a face o temă în avans și aceasta, bineînțeles la o cu totul altă disciplină.

Dar vine și momentul în care nu mai avem nicio oră după care să ne ascundem și ne facem treaba. Și de cele mai multe ori iese ceva bun, deși suntem conștienți că puțin mai multă ambiție și mai mult timp nu ne-ar fi prins rău.

După această ultimă noapte de amânat , care în acest caz coincide și cu întâia noapte de învățat , promitem că a „n”-a oară n-o mai facem și sperăm ca n-ul să aibă limită finită.

Grafică: Maria Bășea

 

Maria Niculae

Este o lăzăristă idealistă, care în timpul orelor ei „realiste” preferă să viseze cu ochii deschiși. Detestă monotonia, așa că este pregatită să-și exprime opinia proprie indiferent de domeniu, iar când cuvintele rostite nu sunt de ajuns, își insiră gândurile de la tastatură... Daca vreți să-i invadați visul, o puteți contacta pe Facebook.