Sunt 100 zile în vacanța de vară

Ce bine cu toți vom petrece; dar problema anuală, în vacanța de vară, e cum ne vom distra până trece?

Dacă ai fredonat aceste cuvinte, înseamnă că nu a trecut atât de mult timp de când urmăreai Phineas și Ferb. Însă oricât ne-am dori acest lucru, noi nu vom reuși niciodată să construim parcuri de distracții și zgârie-nori într-o după amiază, să avem un animal de companie care să salveze lumea în secret și să scăpăm nepedepsiți. Așa că noi, ce vom face în vacanța de vară?

Cu nu mult timp în urmă, în grupul meu de prieteni a apărut o idee de care ne-am bucurat toți: să avem un „bucket list” pentru vară. Bucket list-ul este o listă cu lucruri pe care îți dorești să le faci înainte să mori, însă noi ne-am restrâns dorințele la prima jumătate a vacanței, dorințe care se bazează în principal pe încercarea de lucrurile noi și interesante pe care le are Bucureștiul de descoperit. Oricât de nemulțumiți și sarcastici suntem față de orașul nostru, are câteva comori ascunse care să ne țină ocupați măcar o vară.

Planurile noastre nu sunt extravagante sau nemaiîntâlnite: bătăi cu apă, plimbări turistice, localuri neobișnuite. Însă, în timp ce făceam aceste planuri, mi-am dat seama că oamenii au mii și mii de dorințe, mai multe decât realizează, mai multe decât vor putea împlini vreodată. Unele țin de ei, altele nu; unele sunt posibile, altele sunt rupte din fantezie. Gustul care te cuprinde când se naște o dorință e îmbătător, dar așteptarea ce urmează face doar să adâncească totul în monotonie, să ridice visul undeva sus, unde pare atât de departe și atât de aproape simultan.

Pe lângă dorințele imposibile (sau ca să fim optimiști, improbabile), ce cuprind superputeri și super averi picate din cer, și pe lângă cele care necesită timp, ca aventuri în jurul lumii sau cariere de succes, există și dorințe simple, pe care le poți îndeplini mâine. Poate vrei să mergi într-o cafenea nouă, unde ai auzit că au cea mai bună cafea sau bere; poate vrei să te apuci de un sport; poate vrei să creezi un roman sau o melodie; poate vrei să începi o campanie pentru îmbunătățirea orașului. De ce nu te apuci, ce te oprește? Îți spui de fiecare dată că mai e timp.

E adevărat, mai e timp, însă timp cere totul. Când ai mai mult timp decât vara? Lumea ar fi de șapte ori mai frumoasă dacă mai multe idei bune ar ajunge mai mult decât idei; inteligența se măsoară în acțiune, nu doar în gânduri. Eu vara aceasta vreau să călătoresc, să râd, să arunc baloane pline cu apă pe aleile Cișmigiului, să alerg pe străzile unui oraș în care nu am mai fost, să trag cu arcul, să țopăi prin ploaie și fulgere, să citesc mâncând căpșuni cu zahăr. Însă acest articol nu este despre mine, doar în măsura în care pot să împărtășesc o idee. Este despre ce ai de gând tu să faci.

Destinul este o iluzie. De ce ar trebui să fie totul știut înainte să se întâmple, de ce nu am putea să fim liberi să ne construim cărarea? Viața ne-o facem singuri și este bine să înțelegem asta cât de repede putem. Mai am o ultimă întrebare: tu cum te vei distra până trece?

Foto: Smaranda Olariu

Petronela Cîrstea

Petro Cîrstea s-ar descrie ca o nonconformistă. Vede curajul, ingeniozitatea, demnitatea și umorul ca fiind unele din cele mai de preț calități, așa că încearcă să și le apropie și să le promoveze. Iubește călătoriile, arta și nopțile senine de vară cu focuri de tabără, dorindu-și o viață desprinsă parcă din paginile unei cărți de aventuri.