Spui GRATIS și toată lumea o ia razna!

Tigăi, prăjitoare de pâine, drujbe, mâncare, cărți, plimbări cu autobuzul și cu vaporașul din Herăstrău sau chiar lucruri care prin definiție sunt gratis au creat știri despre oameni maturi, pensionari chiar, care ajungeau să se bată pentru a beneficia de „gratis”.

De ce ți-ar trebui o drujbă în primul rând, atâta timp cât tu stai la oraș și nu ai absolut nicio treabă cu lemnele pentru foc? Tigăi? Singura explicație pe care am gasit-o e că poate nu vrei să speli vasele și te gândești ca măcar tigaia să o arunci după doar o utilizare, altfel la ce ți-ar trebui cinci tigăi la fel?

Mai recentă este îmbulzeala pentru cărțile oferite gratuit de editura Litera de Ziua Internațională a Cărții, când oamenii au format cozi cu mai multe ore înainte de deschiderea propriu-zisă a evenimentului, iar la ora 18, 10.000 de cărți au dispărut în 3 minute! Să mai zică cineva că românilor nu le place cultura!

De 1 mai Primăria București s-a gândit să ofere bucureștenilor plimbări gratuite cu autobuzele City Tour. Inevitabil, și acolo s-a călcat lumea în picioare și în loc să vadă orașul, cei care au avut coatele mai puțin ascuțite au ajuns să vadă spatele colegului de călătorie.

observatorÎn continuare, ne îmbulzim și pentru ajutoare sociale, pe care oricum le primim de vreme ce apărem pe o listă, dar acolo sunt și primăriile de învinovățit pentru proasta organizare. Să nu mai vorbim de ce se întâmplă la evenimentele religioase, la moaște, agheazmă, atins preoți, dat cu portofele pe racle și orice altă manifestare prin care creștinii cred că își dovedesc credința (nu, nu o să ai mai mulți bani dacă arunci cu portofelul după preoți, nu așa funcționează).

Pare amuzant, nu? Ne distrăm pe seama oportuniștilor, iar televiziunile fac niște reportaje amuzante. În realitate însă, ar trebui să ne îngrijoreze lipsa de demnitate a românilor, în special a bătrânilor – care par să se depărteze din ce în ce mai mult de imaginea bătrânului tolerant, calm, înțelept, trecut prin viață – atât la nivel personal, cât și de grup. Individual, chiar merită ca EU să mă înjosesc atâta pentru o TIGAIE?! Dorința de a primi lucruri gratuite este speculată, bineînțeles și așa ajungem la cumpărat de voturi cu găleți, pixuri și o sticlă cu ulei.

Spunem că nu suntem respectați de ceilalți, dar facem ceva ca să merităm acest respect? Ne comportăm demn și surprinzător, respectabil? Respectul se câștigă și în niciun caz prin îmbulzeli de ocazie pentru inutilități.

Poate e puțin ciudat că de la drujbe am ajuns la cum se câștigă respectul, dar personal, consider că lipsa de demnitate este în strânsă relație cu respectul atribuit. Rămâne doar ca noi măcar să nu ne îmbulzim și să ne păstrăm stima de sine.

Foto: Andrei Lumpan 

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.