Să definim normalul!

DEX-ul îl definește ca fiind ceva „așa cum trebuie să fie, potrivit cu starea firească, obișnuit, firesc, natural.” Dar cum sunt alese etaloanele? Cine hotărăște (în mod obiectiv, bineînțeles) ce este „natural”?

Fiecare are drumul său, propriul destin, care, până la urmă, este suma tuturor alegerilor sale. Nu poți să îi impui cuiva să gândească la fel ca tine, nu îl poți forța să facă așa cum îi spui tu. Și știi ce? Nu doar el nu gândește ca tine. Nici tu nu gândești ca el. Te împinge el către ceva? Nu, dar tu îi faci lui asta. Oprește-te și lasă lucrurile să vină de la sine. Lasă viața să-și urmeze cursul. Este suficient să îți spui părerea sau să dai un sfat, de preferat numai dacă ți se cere.

Cum să încerci să iei decizii în locul celorlalți? Dacă sunt greșite, îți asumi responsabilitatea? Puțin probabil să poți chiar tu să îndrepți situația. Mergi pe drumul tău și nu călca pe al altora. Nu poți trăi viața altcuiva; nu îți poți trăi viața prin altcineva. Până la urmă, fiecare își definește propriul „normal” și trăiește după un set de principii pe care și le stabilește singur și care îl definesc. Învață să asculți și să accepți și opiniile diferite pe care le au ceilalți. Să îi convingi că ai dreptate nu este totul.

Foto: Alex Neagu

Andreea Marcu

Andreea Marcu

Ambiţioasă şi încrezătoare. Îi place să pună o parte din ea în tot ceea ce face. Fotografia a învăţat-o să vadă lumea cu alţi ochi şi i-a scos la suprafaţă latura sensibilă. Are mereu o carte în geantă, un carnețel și stiloul.