Hogwarts vs. Lazăr

Să ne amintim puțin de Harry Potter și de cum alerga pe coridoarele secrete ale liceului Hogwarts pentru a ajunge la timp la cursuri. Povestea se repetă și pe holurile Lazărului pentru majoritatea intârziaților. Care este totuși asemănarea dintre Hogwarts și Lazăr? E mai simplu decât îți imaginezi.

Totul a început cu nevoia elevilor de a se apăra de forțele răului (bine cunoscute și ca săptămânile tezelor) care le mănâncă sentimentele sau ultima speranță ca media finală să fie invers proporțională cu cheful de învățat. Aici intervine vraja Expecto Patronum care reușește să creeze un scut din amintiri fericite asemănat în viața de licean cu iluzia  „Mai sunt câteva zile, sigur mai am timp. Mă apuc mâine de învățat”. Până acum nu e nicio diferență între noi și niște magicieni faimoși. Ca orice licean care se respectă, putem face o vrajă care să facă să dispară toate temele în mai puțin de câteva secunde, ne putem teleporta la școală atunci când avem prima oră test și putem deveni chiar invizibili când trece Săndel pe lângă noi și ne întreabă ce oră avem. Cât despre faima pe care o au cei de la Hogwarts, cred că nu mai este cazul să ne comparăm cu ei pentru că nu vrem să îi facem să se simtă prost.

Să trecem totuși la baghetele pe care le are fiecare. Aici diferă puțin povestea, deoarece noi avem o gamă mai variată de astfel de lucruri magice și iau forme diferite pentru fiecare ocazie. Pixul când nu credeai că îți poți termina eseul în cinci minute, clopoțelul când tot ce îți aminteai de la ora de matematică era titlul sau penarul în care cauți fără oprire atunci când știi că trebuie să fii ascultat. Nu uitați, totuși, de încăperi în care nu poți fi găsit, poduri îndepărtate și scări cu sute de trepte. Nici din acest punct de vedere nu ne depășesc pentru că avem din toate. Nici Camera Secretelor nu lipsește Lazărului. Dacă ați intrat măcar o singură dată în baia fetelor de la parter, știți foarte bine la ce mă refer… Și să rămânem încă în lumea aceasta, găsim tot acolo și sute de cărți pline cu vrăji și notițe ale magicienilor cu experiență stivuite până în tavan. Prietenii legate încă din primii ani de liceu fie pe holurile întortocheate, fie în timpul meciurilor în care zburau pe mături? Avem și noi!

Momentan între Hogwarts și Lazăr este egalitate. Minutul 89’ și nu pare a mai fi nici macar o șansă de câștig. Când nu te mai aștepți însă, Lazărul revine cu pereții care vorbesc fără încetare! Răspândesc zvonuri într-un timp incredibil de scurt, îți șoptesc la teste și te țin de vorbă când ajungi prea târziu și nu mai bați la ușă. Fluierul final și victoria revine colegiului nostru, Lazărul intră în finală. Sunt Teodora și am fost arbitrul dumneavoastră astăzi.

Grafică: Vlad Albescu

Teodora Burete

iubește să scrie, deoarece consideră că este cea mai bună metodă de a-și crea propria lume desprinsă de realitate. De asemenea, muzica, desenul și cititul sunt obiceiurile care o ajută să se relaxeze în orice moment.