Umpleți borcanul cu fericire!

O vezi pe doamna care stă pe scaunul de lângă tine? Zâmbește-i, i-ar prinde bine. Dar pe copilul plin de energie care dă din picioare și așteaptă ca cineva să se uite la el? El râde și fără să îi zâmbești tu, dar niciodată nu sunt prea multe persoane vesele într-un autobuz. Probabil te gândești că a zâmbi unui străin nu este ceva tocmai la locul lui și că decât să îți strici ziua din cauza unei reacții nu prea așteptate, mai bine nu încerci. Nu ai idee, însă, mulți oameni au nevoie de asta. Și acum te întrebi… De ce ai avea nevoie de atenția unui necunoscut? Cu ce îi ajută?

Privește totul puțin diferit. Schimbă aparatul de fotografiat de pe automat pe manual și focalizează singur lucrurile importante. Un zâmbet este egal cu un gram de fericire, dar borcanul pe care îl cari cu tine poate fi umplut cu tone. Tu ești dealerul lor și nu vrei să dezamăgești pe nimeni. Problema este că singurii tăi clienți fideli îți sunt prietenii, tuturor celorlalți le împarți din fericirea ta la colț de stradă. De fiecare dată este altcineva, de fiecare dată este alt preț, singura care rămâne aceeași este satisfacția că ți-ai vândut fericirea înainte ca cineva să intre în sevraj, bine cunoscut și ca tristețe printre oamenii simpli.

Andreea Marcu
Andreea Marcu

Intri în afacerea asta imediat ce faci pe cineva să se simtă mai bine doar prin simpla ta prezență, însă, odată intrat, nu mai ai cale de scăpare. Vei fi asaltat de cereri și de oferte, de oameni pe care trebuie să îi salvezi, de alții care nu îți acceptă ajutorul sau cărora nu le e de ajuns niciun kilogram din fericirea ta. E o meserie grea.  Presupune 24 de ore de lucru pe zi și muncești în orice circumstanțe. Nu ai un birou, nu ai un salariu și trebuie să ai grijă să nu îți golești propriul borcan de fericire pentru că, din păcate, a-ți face singur aprovizionarea nu este întotdeauna de ajuns. Nu ai nevoie de un CV plin de lucruri care te diferențiază de ceilalti, nici de experiență în domeniu, iar singurul interviu pe care îl dai este cu prima persoană pe care o faci să zâmbească.

Suntem mulți și suntem răspândiți peste tot. Dacă ești dulce, acrișor, ai ceva fermecător și găsești elementul X, poți să fii de-al nostru chiar de acum. ­­

 

Grafica: Vlad Albescu

Teodora Burete

iubește să scrie, deoarece consideră că este cea mai bună metodă de a-și crea propria lume desprinsă de realitate. De asemenea, muzica, desenul și cititul sunt obiceiurile care o ajută să se relaxeze în orice moment.