„Ţara cu un singur gras”- Coreea de Nord

Navigând pe internet, am citit un articol postat pe site-ul ziarului „România Liberă”, despre o româncă pe nume Doina Bumbea care, după ce a reușit să părăsească România comunistă, a ajuns prizonieră în lagărul din Coreea de Nord, în 1978. Tot din acest articol am aflat că, timp de două decenii, nord-coreenii ar fi răpit sute de persoane din Asia și Europa.

Pornind de la această premisă, m-am decis să scriu despre Coreea de Nord din prezent, o țară aflată încă sub regim comunist, ea fiind condusă de Kim Jong-Un. Însă, în lipsa unor cunoștințe vaste în domeniu, am ales să vă sugerez această carte: „Țara cu un singur gras”, a cărei acțiune se petrece în 2012, cu ocazia sărbătoririi a o sută de ani de la nașterea primului său dictator, Kim Ir Sen (care a preluat puterea în 1948, fiind susținut de Partidul Muncii din Coreea).

Autorul cărții, Adelin Petrișor, un renumit jurnalist de război din țara noastră, a fost primul om care a obținut permisiunea de a vizita Coreea de Nord după ’89. În urma acestei călătorii jurnalistul s-a întors cu un album foto (datorită căruia a obținut un loc printre finaliștii secțiunii „Discovery of the year”, în cadrul concursului International Photography Awards din Los Angeles) și cu un reportaj.

Ulterior, el a scris cartea anterior menționată, în care și-a relatat experiența trăită în statul asiatic și unde au fost evidențiate, printre altele, securitatea exacerbată și promovarea cultului personalității al dictatorului, specifice regimului.

Lăsăm la latitudinea cititorilor să își formeze o părere atât despre carte, cât și despre reportaj.

În cazul în care v-am stârnit interesul, aici puteți vedea documentarul: http://www.adelin-petrisor.ro/coreea-de-nord-nimic-de-invidiat-2/

Alina Badea

Alina Badea

Pasionată de literatură şi desen, consideră lumea un izvor nesecătuit de invenţii şi descoperiri, ce servesc oamenilor drept ocupaţie în timpul liber.