Spre treptele succesului alături de Proconsul

Pe 1 aprilie la ora 13:30 a avut loc ultima ediție a binecunoscutului proiect marca Lazăr, „Treptele Succesului”. Invitatul a fost, de această dată, Bogdan Marin, sau, mai bine zis, „Bodo”, solistul formației de pop-rock, Proconsul. El ne-a împărtășit din experiențele lui, după care a răspuns la câteva din întrebările Lăzărșitilor.

Povestea lui în muzică începe încă de la 3 ani, mama lui insuflându-i dragostea pentru această artă. El ne povestește că la vârsta de 6 ani deja cânta la cor, și executa cu ușurință oricare din cele trei sau patru voci. Dorința lui de a cânta era tot mai mare, chiar dacă părinții lui îl voiau medic. Momentul decisiv a fost atunci când a primit o chitară de la mătușa lui. Până la 11 ani a cântat non-stop, învățând după o metodă de chitară mai multe cântece. La 13 ani a intrat în trupa ADN, iar până la 15 ani câștigă două mari premii la nivel național. În anul 1997, Bodo colaborează cu trupa Parlament și lansează piesa „Vine Vara”.

În anul 1999, Proconsul devine o formație cunoscută, odată cu maxi-single-ul lor, „De la ruși”, iar în 2001 câștigă Cerbul de Aur, devenind astfel prima formație din România care obține acest premiu. Apoi urmează lansarea pieselor „Mi-ai luat inima” și „Cerul”.

Lăzăriștii l-au întrebat apoi pe Bodo dacă se mai poate face muzică bună în România. El ne-a explicat faptul că pentru producători este mai profitabil să scoată 10 hit-uri cu mesaj „minimalist” care să fie în top timp de câteva săptămâni și apoi să dispară, decât să lanseze piese complexe, „cu mai mult de trei acorduri”, care s-ar menține în topuri mai mult timp. El ne spune că genurile muzicale nu sunt promovate în mod egal și asta conduce la monopolul melodiilor „minimaliste” asupra publicului larg. „Muzică bună va fi mereu. Trebuie doar să deschidem urechile.”

Bodo este un artist ce se menține în mainstream de mai bine de zece ani, fiind cu siguranță cineva demn de urmat pe treptele succesului.

Alexandru Tutea

Îl cheamă Alex. Lumea îl cunoaște drept Alex sau pletosul ciudat din ultima bancă, dar e simpatic. Îi place arta. Cântă la chitară. I se par adorabile fetele scunde. Nu îi place chimia. Cunoașteți termenul de punctualitate? El nu. Urăște bârfele. Are un motan. Râde înainte să termine de spus un banc. Îi e somn mai mereu. Nu fumează. Îi place să facă glume despre maneliști. Bea Cola fără număr. Îi plac petrecerile și pizza. Îi place ciocolata albă. Nu stă jos în metrou. Nu îi plac băbuțele isterice.