Pe noi cine ne salvează?

Fă o plimbare până în parc. Uită-te în jur. Nu, nu la peisaj. Du-te până la locul de joacă al copiilor. Ce auzi? O mare de zgomote, țipete și plânsete. Fă abstracție de ele, până la urmă și tu ai trecut prin perioada când trebuia să te faci auzit în mulțimea de copii care nu voia să te asculte. Ceea ce te rog eu este să încerci să deslușești cuvintele pe care le spun. Le auzi clar? Le înțelegi? Tu le folosești?

Bine, să nu mi-o iei în nume de rău. Nu zic că toți copiii sunt așa sau că noi, adolescenții suntem niște sfinți. Dar când eram eu de vârsta lor asemenea cuvinte nu existau pentru mine. De ce? Simplu, nu aveam voie să aud, dar ce să mai zic să folosesc acest limbaj. Acum să nu crezi că dau vina pe părinți. Nu, dar să recunoaștem că o parte din vina e și a lor. Orele petrecute la televizor și pe internet dăunează mai mult decat credem.

Dar care este ideea acestui articol? Am petrecut o perioadă de timp printre copii și am avut oroarea să observ că nu au auzit de cuvântul ‘respect’. Acum că am ajuns aici. Întoarce-te în parc. Uită-te spre locul unde părinții, bunicile sau bunicii stau. Privește copilul care țipă la mama lui, pe cel care se răstește la bunica și pe cel care urla la bunic. Ce simți

Sincer, eu nu știu ce simt, dacă este milă sau furie pentru părinți sau pentru copii, dacă să dau vina pe părinți în totalitate și să le plâng de mila copiilor sau invers. Și mă gândesc de ce s-a ajuns aici. De ce el, copilul, urlă la părinte și de ce el, părintele, nu face ceva. Nu zic să îl bată, în niciun caz. Doar să îi arate ce înseamnă respectul și diferența de vârsta.

Și acum întoarce-te puțin spre tobogane și leagăne. Observi cum în loc să se joace frumos se bat și se ceartă? Bine, toți am avut neînțelegerile noastre în parc, dar cearta asta continuuă a lor este altceva. Și acum, te rog, încearcă să iți  imaginezi că toți au telefoane și tablete în mâini. Se spune de noi, adolescenții că folosim prea mult accesoriile electronice, dar ce să mai spunem de copii de 5 ani care în loc să se joace cu mașinuțele sau păpușile se joacă Flappy Bird pe tabletă?

O să termin și scuză-mă că am abuzat de răbdarea ta. Mi s-a spus de multe ori că fac parte din generația care se presupune că este generația salvatoare. Nu zic nu și spun că am încercat și voi încerca să salvez cât de mult pot. Dar întrebarea mea este : pe mine cine mă salvează?

P.S.: Nu o lua personal, în cazul în care ai frați sau surori. Nu e cazul tuturor copiilor aici.

 

Foto: Andreea Marcu

Delia Maria Stan

Delia Maria Stan

Este o fire ambițioasă, creativă, optimistă; deși vrea să urmeze Medicina, este atrasă și de artele frumoase. Pare timidă, dar odată ce o cunoști devine altcineva. Consideră că prin scris se poate exprima cel mai bine.