Boboacă într-ale relațiilor

Ea este boboacă, timidă, fără prea multă experiență, dar visătoare și plină de speranță în fața primului ei an de liceu. El a trecut deja de „cei mai frumoși ani” și se apropie cu pași repezi de facultate, o nouă etapă a maturizării, o nouă provocare. Îi leagă pasiuni, visuri și opinii… dar fiecare vede viața prin perspectiva vârstei sale.

Prietenia este o legătură bună și adecvată prin care își pot manifesta legătura emoțională într-o manieră caldă, deși ușor distantă. Ea este mai tânără, cu multe idei, dar puține certitudini asupra lumii, iar suportul lui îi este de mare folos. Cel mai important, învață și ea din experiența lui și devine mai matură la randul ei, atât pe plan școlar, realizând importanța studierii pe tot parcursul liceului, nu doar la final, cât și pe plan personal, primind sfaturile lui despre modul în care gândesc băieții și cum ar trebui ea să reacționeze. Iar pentru el, această prietenie reprezintă o ocazie de a-și retrăi anii de liceu aflați pe sfârșite și de a redescoperi aspecte ale personalității sale pe care le credea pierdute. Dar ce se întâmplă dacă prietenia se transformă în iubire?

Inocența ei, înainte admirată, devine naivitate, nevoia lui de independență devine o exagerare și relația care părea concluzia ideală a sentimentelor lor devine o ceartă constantă. Cât privește așteptările fiecăruia de la iubire, se creează o discrepanță de la cer la pământ. Dacă pentru ea întâlnirea ideală ar fi un film și o plimbare prin mall, pentru el situația stă… un pic altfel. Întâlnirea cu cercul de prieteni rămâne la fel de problematică… Prietenii ei abia veniți din școală, curioși, deși neștiutori și încă ținuți în cuib de părinți nu se potrivesc deloc cu gașca lui nebună de amici libertini cu glume adesea… neadecvate, în viziunea ei. Diferența dintre vârste se aplanează pe măsură ce ea crește și ajunge la un nivel de maturitate corespunzător statutului de persoană majoră, fapt care centrează întreaga relație în jurul unei întrebări inevitabile, al cărei răspuns este adesea negativ „Poți să mă aștepți câțiva ani?”. Există, bineînțeles, excepții și relații foarte frumoase în care ambii parteneri au învățat să treacă peste diferența de vârstă și să ajungă la compromisuri care să nu afecteze principiile și ideologia niciunuia dintre ei. Oricât de mult ne-am dori însă, la fel ca în cărți, nu toate poveștile au final fericit.

Cum punem problema?

Din acest punct, putem împărți relația în două tipologii cel mai des întâlnite, reprezentând totodată și extremele. Tipul mai mare și grijuliu, care are grijă de iubita lui, o așteaptă atât emotional, cât și fizic, protejând-o de decizii nefericite și de dezamăgirile cauzate de lumea exterioară și tipul șmecher care caută să profite de naivitatea ei și să o forțeze să ia decizii care să o compromită emoţional, ca mai apoi să o poată părăsi pentru o altă pasiune fugară.

Relațiile în care există o diferență de vârstă reprezintă în general un subiect „tabu” și adesea un motiv de bârfă, dar, în final, totul depinde de oameni, de personalitățile acestora și de ceea ce simte fiecare. Sfatul meu pentru voi este să vă urmați inima, păstrându-vă însă ochii larg deschiși și conștiința la purtător. Încă ceva…succes în dragoste! …pentru că orice ați spune, cu toții avem nevoie.

Foto: Andreea Marcu

Sarah Ramezani

Doctorița care vrea să scrie...Deși cariera medicala și plăcerea de a scrie nu întâlnesc nici o tangentă, cel mai mare vis al ei este afirmarea pe plan literar. Spirit independent, feministă convinsă, are nevoie de libertate cum o floare are nevoie de apă și își ghidează viața după principiul că poți găsi ceva de iubit în fiecare persoană.