Somn, foame și procrastinare…

Balada vieții de licean. A mea. A ta. Şi a tuturor celor care trăiesc viața de licean. Toată lumea spune că anii de liceu sunt cei mai frumoşi ani din viață. Nu neg acest lucru.

Dar dacă vrei să termini liceul şi cu un anumit portofoliu cu diverse diplome şi cu activități şi cu experiențe, atunci dai de zile mai puțin fericite, când te trezeşti la fel de devreme ca cei din tura de dimineață (deşi tu ȋnveți de după-amiaza…) pentru a merge la un curs, şi pentru a alerga la o prezentare şi pentru a merge apoi la liceu şi pentru a-ți termina ziua pierzând autobuzul şi ajungând acasă frânt, „pregătit” de alte ore de teme şi de proiecte şi de termene limită care strigă la tine mai ceva ca tablourile din Harry Potter.

În zile ca acelea, cu toții vrem să ne luam de cap şi să țipăm „De ce mie? De ce toate pentru mâine?” şi să arătăm ca ciudata creatură din pictura „Strigătul” de Edvard Munch.

Pe lângă problema timpului insuficient, mai apar (bineȋnțeles) şi altele, cum ar fi somnul, care ȋşi reduce durata cu cât avansezi mai mult ȋn perioada de teze, şi care are ca efecte aurore boreale indigo sub ochii tăi şi uitarea lucrurilor importante („ce zi e azi?/ „azi aveam mate?!”).

Şi daca nu ți-e somn, deşi ai făcut 100 de chestii, atunci sigur ȋți e foame, nu-i aşa? Dar nu vorbesc de foamea aceea de tipul „vreau un biscuit”, ci de foamea aceea ȋn care stomacul tau ȋi cântă colegului de bancă „Oda bucuriei” la fiecare ȋnghițitură din sandviş.

Şi dacă ai dormit destul şi eşti şi plin (asta poate pentru că bunica ta te-a ȋndopat cu tradiționalele cinci feluri de mâncare ca la nuntă), atunci sigur ai multe teme de făcut, ȋnsoțite de atitudinea „Hai că le fac mai ȋncolo…oricum nu sunt pentru mâine!”, clasica replică a procrastinatorilor.

Dacă ai dormit destul, dacă nu ți-e foame, dacă eşti cu temele la zi şi dacă mai ai şi o viață socială pe deasupra, atunci ori eşti un robot (puțin probabil), ori ai descoperit ziua cu 30 de ore. Felicitări! Spune-mi şi mie, te rog, secretul tău!

Aşadar, nu ȋți mai face atâtea griji că nu reuşeşti să le faci pe toate, cu toții trecem prin asta şi concluzia la care am ajuns eu este că trebuie să fii cât se poate de selectiv şi să faci doar ceea ce ȋți place, pentru că doar ȋn acest fel nu vei mai fi obosit, şi ȋn plus, vei face totul mult mai rapid, ajungând poate să dormi şi mai mult (asta dacă nu vrei să condensezi trei sezoane dintr-un serial ȋn cinci zile)!

Foto: Oana Neacşu

Alexandra-Laura Ghițoi

este elevă în clasa a X-a, la profilul mate-info, deși mintea ei este mereu prin alte locuri. Este implicată în foarte multe activităti din diverse domenii: limbi străine și scris, dezbateri, voluntariate și programe antreprenoriale, avand în același timp și un blog de modă, care o face mandră zilnic, bilingv, în engleză și în franceză.