Mă BUCUR(că)EȘTI

Ia un loc, cititorule, și admiră-mă în toată enormitatea mea. Privește cerul oglindit în băltoacele murdare ale iernii care stau drept ochii mei și pândește după vreo stea căzătoare din cele câteva sute care îmi alcătuiesc părul. Numele meu e o șoaptă pe buzele tuturor, furată de vânt și dusă departe asemenea unui ecou: București… ești… ești…

Nu te îndrăgosti și tu de mine. Inima mea are drumuri șerpuite și fundături, ea e însăși Cişmigiul într-o seară de vară; oameni demult uitați se ascund pe după felinare, în întuneric. Dacă totuși o vei face, oferă-mi flori din cele mai frumoase, nu rupe în grabă din vreo grădină. Mi-a luat mult să plantez ceva acolo unde cândva nu mai rămăsese nimic. Luminează-mă atunci când toate luminile se sting și ceilalți adorm. Nu mă lăsa pierdută în ceața dimineții.

Eu, în schimb, îți voi da actori nostalgici, când zâmbăreți, când triști, care să te transpună într-un alt decor și tineri muzicieni care să te încânte. Voi ajunge și eu la inima ta, prin stomac desigur. Te voi duce la cele mai cochete și elegante restaurante. Vinuri rafinate, mâncăruri delicioase și deserturi din cele mai fine, toate pentru tine. Urmează intersecțiile aglomerate ce îmi alcătuiesc mintea. Vizitează școlile de renume, facultățile impunătoare și bibliotecile prăfuite care găzduiesc mai multe cărți decât ai putea citi într-o viață.

Cu toate astea, mă vei mai iubi chiar și atunci când îmi vei descoperi imperfecțiunile, gropile din asfalt și pereții nezugrăviți? Vei pleca la fel cum, orbiți de frumusețea trecătoare a altui loc, au ales și alții să plece, în loc să îmi bandajeze rănile? Până la urmă, tu și cu mine nu suntem deloc atât de diferiți: ne lăsăm amândoi distruși de oameni nepăsători și suferim, tăcut și noaptea târziu, pe un cântec de chitară.

Foto: Andreea Marcu

Adriana Bonciu

Adriana. Adri pentru cei care spun lucrurilor „pe porecle”. Este o persoană veselă, prietenoasă, dar și sensibilă, nehotărâtă – o fire simplă în moduri complexe. Ca adolescentă, va avea întotdeauna mai multe întrebări decât răspunsuri. Iubește zâmbetele, ciocolata și acele mici gesturi care ne fac să ne îndrăgostim. Este atentă la detalii, oamenii fiindu-i cea mai bună inspirație.