Diagnosticul weekendului HOLA

M-am înscris nerăbdătoare din clipa în care am auzit prima oară de acest proiect,  nicio  surpriză pentru o persoană ca mine, mereu curioasă și în căutare de experiențe noi. La fel ca toți ceilalți 40 de participanți, am bifat entuziasmată în calendar zilele de 8 și 9 martie. După terminarea cursului, pot spune că HOLA s-a ridicat, cu siguranță, la nivelul așteptărilor.

ZIUA 1: Sâmbătă, ajunsă din întâmplare mai devreme de ora 10, am apucat să arunc un ochi la ultimele pregătiri făcute de fetele din organizare. Scaunele erau atent aranjate, proiectorul pregătit de a rula materialele, iar trainerii nerăbdători să ne cunoască. Odată ajunși cu toții, am fost introduși în ceea ce înseamnă experiența HOLA, scopul și obiectivele ei. După câteva mici exerciții de energizare, am început prima sesiune, ce se axa pe lucrul în echipă. Sarcina, de a construi un poduleț rezistent, ieftin și arătos cu doar câteva resurse, ne-a pus la încercare spiritul de colaborare și inventivitatea. A urmat apoi partea de comunicare, în care am discutat despre relațiile interumane și despre tipurile de feedback pe care le putem primi atunci când împărtășim informații. Sesiunea de creativitate ne-a provocat din nou, de data aceasta fiecare grup fiind nevoit să creeze o reclamă pentru un produs amuzant. Prezentările ne-au făcut pe toți să râdem și au destins și mai mult atmosfera. Ultimul obiectiv al zilei a fost trainingul despre vorbitul în public, fiindu-ne oferite sfaturi și trucuri despre cum să ne depășim frica de a ține un discurs în fața unei grup numeros de persoane.

ZIUA 2: Duminică a urmat partea practică, continuare a sesiunii din ziua precedentă, cu doritori care au ținut un mic discurs în fața tuturor participanților pe anumite teme date,  fie spontani, fie pregătiți, ușor timizi sau destul de încrezători, cu toții s-au descurcat exemplar fiind răsplătiți cu aplauze. Urmatorea discuție a avut ca subiect managementul de proiect, o noțiune relativ nouă pentru majoritatea dintre noi și extrem de folositoare, trainerul învățându-ne cum ne putem gestiona proiectele și obiectivele spre care aspirăm, cu respectare de deadline cu tot.  Am avut ocazia să punem toate acele sfaturi în aplicare printr-o activitate de grup, în care ne-am transformat cu toții în mici organizatori de evenimente. Ultima sesiune a reprezentat o amplă dezbatere cu Iulian Olariu despre proactivitate și ambiții, fiind interesant să descoperim mentalitatea celui datorită căruia proiectul HOLA a luat naștere acum 5 ani, dar și mentalitatea celor din jur, deseori diferită de ideile cu care m-am obișnuit.

DSC_0142Finalul a venit cu o mulțime de diplome pentru participanți, dar și pentru organizatori, care s-au descurcat de minune de-a lungul acestui weekend. Cat despre zâmbetele pe care HOLA le-a creionat pe chipurile tuturor, raman in istorie, doar au fost perfect surprinse în poza de sfârșit cu întreg grupul strans in  curtea Lazarului,  gazda acestui proiect.

HOLA este o experiență unică ce merită încercată și trăită, însă nu va lăsați păcăliți de descrierile succinte de pe site sau impresiile foștilor participanți. Acest proiect înseamnă mult mai mult decât vă puteți imagina, lărgind orizonturi și purtandu-te într-o călătorie în afara zonei tale de confort. Toate acestea se pot simți doar pe propria piele. Ai ocazia să cunoști oameni deschiși, să legi prietenii și să te redescoperi pe tine însuți. Cel puțin eu am făcut-o.

Tu urmezi.

Foto: Ana Andrei