Despre cum Crimeea părea neajutorată, iar Rusia s-a gândit să o ajute

Nu, nu este un articol politic din simplul motiv că nu avem pregătirea necesară. Suntem nişte elevi obişnuiţi de liceu cu nişte cunoştinţe standard de istorie, dar care au văzut interes faţă de acest subiect. Ni s-a întâmplat ca de mai multe ori, mergând pe holuri, să auzim lăzăriştii vorbind despre „problema din Ucraina”, încercând să stabilească dacă va începe un al treilea război mondial, dacă România va fi implicată sau dacă lucrurile vor reveni la normal. Pentru că viaţă de la Real îţi mănâncă foarte mult din timp, iar atunci când îl avem preferăm să îl folosim pentru a ne relaxa, eu şi Alex Tutea am rugat diverşi colegi lăzărişti să ne lămurească şi pe noi despre ce se întâmplă în Ucraina.

Andrei Buzică (X D) a început prin a ne explica întreg contextul acestor confruntări: „În Ucraina s-a vrut o revoluție care să dea jos regimul dictatorial, respectiv comunismul și până la un moment dat a fost o revoluție pașnică, până când a apărut o anumită influență externă din partea UE și SUA, iar asta i-a făcut pe ruși, pe Putin, să pună piciorul în prag și să intre în Crimeea pentru că acolo populația majoritară este rusă. De asemenea, pe acolo mai trece şi o mare conductă de gaz și bineînțeles că Putin vrea ca această conductă să fie pe teritoriul Rusiei. Pe lângă asta, dacă Ucraina ar trece la democrație, ar intra în UE și în NATO, iar NATO de obicei face anumite baze militare cu scuturi și lansatoare de rachete și Putin nu vrea ca o asemenea bază să fie la granița Rusiei.” Apoi ne-a asigurat că şansele de a începe un al treilea război mondial sunt minime pentru că „Europa nu va ataca Rusia deoarece jumătate de continent primește gaze de la ei, iar Rusia poate închide robinetul oricând”. Mulţumim, Buzi!

LZR-ista Laura Ghiţoi (X E) ne-a explicat problema şi din prisma media: „Mi se pare că este vorba mai mult un razboi mediatic, în care armele sunt de fapt ştirile, atacurile video, prezentările dramatice etc. E o situaţie complicată nu numai pentru cele două ţări, dar şi pentru o mare parte din Europa, care se bazează pe Rusia şi pe Ucraina să se înţeleagă pentru a evita posibile probleme legate de gaz.”   unnamed

Între timp, pentru ca lucrurile să pară cât mai legale, democratice şi corecte, Putin (bineînţeles că el) a venit cu ideea organizării unui referendum, în care locuitorii din Ucraina să îşi exprime clar dorinţa de a se alipi Rusiei sau nu. Rezultatul a fost că 96% dintre cei care s-au prezentat la vot au dorit alipirea cu Rusia. Nu, nu 57, nici 75%, ci 96%! Ionuţ Bruşten (XI C) consideră că acest referendum a fost doar de faţadă, că încă de început a existat o tensiune in aer care şoptea: votaţi, că oricum va fi un succes…”.

Acum ceva timp Vladimir Putin a făcut şi nişte declaraţii cu privire la acest subiect, în care a spus că biata Crimeea era neajutorată, iar Rusia s-a gândit să-i ofere un sprijin şi nu înţelege de ce Occidentul a avut o reacţie atât de acerbă împotriva unei intenţii nobile.

Cert e că apele s-au liniştit, nu în sensul în care ar fi vrut Occidentul, dar cel puţin de acum încolo vor fi mai atenţi la viitoarele intenţii „pacifiste” ale „Mamei Rusia”.

Concluzionând, lăzăriştii sunt mereu informaţi despre orice, chiar ORICE şi te poţi baza pe ei. În al doilea rând, Rusia obţine ce vrea. Tot timpul. Sperăm că nu o să-şi mai dorească vreun teritoriu prea curând, dar dacă se întâmplă, măcar ştiţi pe cine să rugaţi să vă lămurească.

Sursa foto: 9gag