Cea mai importantă (și abstractă) întrebare

Ai auzit această întrebare de mii de ori. Ai încercat să cauți un răspuns ce părea imposibil de găsit. Simți un gol în suflet, un gol care poate fi umplut doar de acest răspuns sau, din contră, ai impresia că îl știi deja (da, probabil că este doar o impresie). Nu vreau să mai lungesc inutil această introducere, te voi întreba…

Care este scopul tău în viața?

Acum râzi și alegi să ignori întrebarea. Sau poate că încerci să îți dai seama ce ai putea spune. Indiferent care variantă este adevarată, poate că răspunsul pe care l-am găsit eu te va surprinde.

Mulți cred că scopul lor în viață este să realizeze ceva (cu toate că acest „ceva” abstract nu este chiar un răspuns). Sunt persoanele ambițioase și perseverente pentru care cel mai important lucru este să exceleze în tot ceea ce fac, persoanele care își dedică viața carierei, succesului pe plan profesional, dar chiar și atunci când obțin recunoaşterea și respectul celorlalți, realizează că nu au parte de iubire, că nu au înțeles ce este cu adevărat important în viață, dar este deja prea târziu.

Alții își doresc bani sau faimă. Visează la un viitor în care plouă cu bancnote de 100$ (dar doar pentru ei). Sunt convinși că scopul lor în viață este să ajungă în punctul în care nimic să nu li se pară imposibil (de cumpărat), dar află abia mai tarziu că acel punct coincide cu cel în care lucrurile își pierd valoarea pentru că nu mai trebuie să lupte pentru ele.

Bineînțeles, mai sunt și oamenii care se află etern în căutarea iubirii absolute. Ei cred că scopul lor este să se împlinească prin iubire, prin familie. Uneori, chiar reușesc să obțină acest lucru (pentru că ei sunt probabil cei care se apropie cel mai mult de adevăratul scop), dar de cele mai multe ori devin pesimiști cu idealuri distruse (pentru că nu pot găsi perfecțiunea la care aspiră).

Ultima mare categorie este cea a oamenilor care vor să evolueze pe plan spiritual, care explorează mai multe religii sau decid că niciuna nu e destul de bună pentru ei, care își pun întrebări și caută răspunsuri, sperând că vor ajunge la un nivel de existență superior și că vor putea înțelege mai bine lumea.

Și ce au în comun toți acești oameni? În realitate, cu toții au același scop. Acum zâmbești și te gândești că sunt puțin nebună, dar zilele trecute am realizat ceva extraordinar prin simplitatea sa. Scopul nostru în viața este de fapt găsirea fericirii. Luptăm pentru acest lucru încă de când ne naștem și nu renunțăm cu adevărat niciodată, cu toate că uneori credem că facem asta (chiar și sinuciderea este o metodă disperată de a căuta acest sentiment atât de abstract). Pentru unii, fericirea înseamnă apreciere, pentru alții iubire, pentru alții împlinire pe plan spiritual… În cele din urmă, toate înseamnă același lucru.

Dar oare ar trebui să cădem în brațele disperării atunci când credem că nu mai putem găsi fericirea? Nu. Ea ne așteaptă undeva în viitor. Sau poate că este chiar lângă noi, sperând să fie descoperită. Pentru a o vedea, trebuie doar să deschidem ochii și să ne oprim o secundă din goana continuă dupa fericire, să ne oprim pentru a privi în jurul nostru. Și atunci o vom vedea, stând cuminte și așteptând să realizăm ce este cu adevărat important. Cel mai important lucru pe care îl putem învața în viață este să creăm fericirea în loc de a aștepta ca ea să ne fie oferită.

Și acum, după acest articol mult prea profund și abstract, mai am o întrebare:

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Foto: Smaranda Olariu

Sabina Stanciu

Sabina Stanciu e o lăzăristă visătoare care încă mai încearcă să descopere cine este cu adevărat. Asta nu doar pentru că îi place să scrie chestii dramatice despre adolescență, viață, moarte și o mie de alte subiecte la fel de deep (hobby la care va trebui să renunțe), ci și pentru că are trăsături contrastante. E în același timp copila zâmbitoare care vrea să îi îmbrațișeze pe toți și rockeriță ciudată îmbracată tot timpul în negru. Iubește tot ceea ce este rău (personaje negative, culorile închise, animalele carnivore), dar are un suflet bun. Și este absolut obsedată de citit și de scris. O ciudată. Dar aici toți suntem mai mult sau mai puțin ciudați.