Când mintea gândește, iar inima simte

VLAD ALBESCU

Imaginează-ți că între minte și inimă stă o legătură făcută din ciocolată sau un pod alcătuit din sute de frânghii colorate. Poate dorești să crezi că între ele nu este există nimic. Orice ar inventa creativitatea noastră nemărginită, în realitate, ceea ce leagă creierul oricui de inimă este un întreg labirint. Fie că ești filolog și o iei metaforic sau ești realist și deja te gândești la cum funcționează corpul uman, nu numai o dată te-ai rătăcit în acest labirint, incapabil să îți înțelegi reacțiile ori judecata în anumite situații.

De câte ori nu am acționat nebunește din cauza geloziei noastre? Ne privim cei mai buni prieteni vorbind cu o altă persoană, având mintea invadată de întrebări precum „Cine este? ”, „Cum s-au cunoscut?” și, chiar și atunci când realizăm că ne comportăm asemenea unor copii cărora le este luată o jucărie, inima noastră încă dorește niște răspunsuri. Admirăm cu o oarecare invidie în suflet cuplul care tocmai trece pe lângă noi- ea cu picioare subțiri, haine elegante și ochelari de soare, el cu jachetă din piele și zâmbet fermecător – și uităm să ne gândim la propriile noastre calități. Gelozia este doar unul dintre sentimentele pe care le consideram greu de controlat. Tristețea este un alt exemplu. Ne întristează lucrurile și oamenii la care ținem atunci când nu ne ating așteptările. Mintea înțelege motivele, însă inima simte dezamăgirea- nu există, la figurat, conexiune între cele două. Suntem pierduți în propriul nostru labirint, confuzi în legătură cu ce simțim și cu ce ar trebui să facem în continuare.

În loc să încercăm să ne găsim calea de ieșire lăsând în urmă firmituri de pâine ca în poveste, ar trebui să abordăm situația altfel. În majoritatea cazurilor, tot ceea ce ne frământă este rodul imaginației noastre, presupuneri  inventate care ajung să ne întunece gândirea. Mă crezi sau nu, tocmai situațiile care ne amețesc creierul și ne provoacă inima sunt cele în care invățăm multe despre noi înșine.

Iată câteva sfaturi de orientare:

1. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegm (un clișeu, de altfel) este că timpul le rezolvă pe toate. Nu pentru că ne face să uităm de ce eram geloși, supărați, enervați sau pentru că ne obișnuim cu stresul într-un sfârșit. Ci pentru că, asemenea unui cer plin de nori care, după un timp, lasă soarele să strălucească, mintea noastră se eliberează de presiunile momentului și e capabilă să judece corect.

2. În fuga ta nebună, rezervă un moment pentru a ințelege problema. Elimină dubiile, șterge scenariile inventate (cu toții le avem),  inspiră răbdarea și expiră tensiunea.

3. Muzica – un remediu pentru suflet. Poți să scrii, să desenezi, să gătești, să fotografiezi, să alergi. Însă asigură-te că în tot acest timp ai playlist-ul pornit! Muzica e harta ta, oriunde ai fi pierdut.

Așadar, iartă, ascultă, înțelege, gândește-te de două ori înainte de a acționa! Realizează ce este important pentru tine și, nu în ultimul rând, descoperă-te! Remodelează labirintul în care rătăcești până devine un drum drept.

Adriana Bonciu

Adriana. Adri pentru cei care spun lucrurilor „pe porecle”. Este o persoană veselă, prietenoasă, dar și sensibilă, nehotărâtă – o fire simplă în moduri complexe. Ca adolescentă, va avea întotdeauna mai multe întrebări decât răspunsuri. Iubește zâmbetele, ciocolata și acele mici gesturi care ne fac să ne îndrăgostim. Este atentă la detalii, oamenii fiindu-i cea mai bună inspirație.