alter.ego.: Vino la lansare ca să te îndrăgostești!

So many adventures couldn’t happen today
So many songs we forgot to play
So many dreams are swinging out of the blue
We let them come true.”

Marți, 18 Martie, ora 18:00, art-pub Have a Cigar:

O atmosferă boemă, tablouri alb-negru brodate pereților, măsuțe aglomerate de cărți și pahare pline iar, desigur, muzică bună ca fundal sonor. Pub-ul Have a Cigar, al cărui nume este o melodie omonimă de la Pink Floyd (piesa este o ironie adusă industriei muzicale, nu o invitație pentru fumători!) merită o extensie a numelui său datorită evenimentului găzduit în aceste zile: Have a Cigar, read a book.

alterego2Evenimentul despre care vă vorbesc este lansarea cărții alter.ego,”, apărută la editura Herg Benet, scrisă de o fostă lăzăristă, Ana Mănescu, în prezent studentă la Facultatea de Istorie și editor șef la societatesicultura.ro. Se pare că acest eveniment a reușit să reunească foști lăzăriști, moderatorul acestuia fiind Mădălina Haiducu (fostă lăzăristă), aceștia numărându-se și printre cei prezenți la lansare în calitate de prieteni sau colegi ai Anei. Motivele lăzăriste, precum holurile liceului sau parcul Cișmigiu, prezente în carte, dovedesc că spiritul nu moare niciodată și poate amprenta cu adevărat sufletele oamenilor. Invitaților acestui eveniment le-au fost încredințate câteva minute spre a-și exprima opinia privind cartea sau pentru a oferi citate explicite în legătură cu mesajul acesteia. Concluzia tuturor? Vino la lansare ca să te îndrăgostești.

hey you, out there on your own, sitting naked by the phone…– Pink Floyd: Hey you

Așa începe romanul și în acest mod cititorul poate pătrunde în viața acestei cărți: prin muzică, idealuri și iubire. Precum puteți deduce și din titlu, cartea alter.ego. reprezintă un roman al căutării și descoperirii sinelui autentic în vârtejul dezamăgirilor, bucuriilor, dragostei, muzicii, artei, vieții de adolescent. Pasiuni, obsesii, erotism, introspecții, metamorfoze, dualitate, paradox, descoperire de sine și playlist-uri cu muzică bună. Mai ales muzică bună.

Cartea ne vorbește despre maturizarea și evoluția Sonnjei, o lăzăristă de 19 ani. În poveștile fiecărei metamorfozări ale sinelui ei, protagonista oscilează între stările și încercările pe care viața i le pune în cale. Cartea ne vorbește în primul rând despre tinerețe. Ne vorbește cu și despre oricine. Atunci când suntem tineri putem renaște și muri de sute de ori, putem greși și iarăși încerca, putem iubi și urî, putem avea vise sau putem fi dezamăgiți. Este vorba despre ciclurile și cercurile vicioase ale tinereții și cum ne putem elibera de ele ca de o karmă negativă. Prin renunțare. Renunțare la integrarea într-un tipar. Descoperirea și cultivarea propriului sine, cel mai autentic care este atins numai în perioada tinereții. Curajul de a fi tu însuți și de a-ți urma visele. Printre țigări și vin, printre lacrimi și zâmbete. Ideea este să fim noi înșine mereu, să ne păstrăm esența.

La finalul prezentării, am avut parte de un mini-concert acustic, susținut de către Beatrice Mituleci şi Marius Ionescu. Piesele cântate, precum Forever Young sau Vama Veche-Ana, alcătuiesc o parte din playlistul găsit și în paginile romanului, alături de citate din literatură ce reprezintă, pe rând, mottoul fiecărui capitol al cărții.

În final, evenimentul lansării de carte s-a ridicat la așteptările tuturor. Iar eu, personal, vă recomand această carte, deoarece mesajul ei este simplu, apropiat de sufletul fiecăruia: „Păstrează-ți esența și iubește. În ordinea asta.”

Foto: Andreea Marcu

Anda Vasilache

Anda este o tipă super, pregătită mereu de a face haz de necaz in situații „ extreme” ; iubește umorul negru. Îi place să lucreze cu oamenii, să le descopere caracterul și să analizeze tot ceea ce îi stârnește interesul. Are o viziune realistă asupra vieții doar atunci când visele amuțesc. Îi plac pisicile pentru că sunt ființe egoiste și independente.