Totul despre fericirea servită în tablete: ciocolata

Eu sunt gândul ce nu-ți dă pace. Sunt coșmarul tău și, totodată, cel mai frumos vis. Eu sunt cea pe care o dorești de fiecare dată când o vezi. Chiar și atunci când ai parte de mine, tot ai vrea mai mult și mai mult. Sunt un paradox, dar unul foarte dulce. Hai să nu ne mai ascundem după degete. Ai ghicit deja cine îți vorbește și acum salivezi. Ciocolata, aici, prezentă!

E adevărat că nutriționiștii mă privesc cu coada ochiului. Uite cum stă treaba. În stare pură, atunci când sunt doar pudră de cacao fină, ei bine atunci e momentul meu de glorie. Sunt plină de fier și antioxidanți și îți voi administra și ție energie și putere. Îți voi alunga depresia, tusea convulsivă și chiar bolile de inimă.

Problema apare când se adaugă stimulenți, unt, grăsimi saturate, zahăr și devin încetul cu încetul o bombă cu ceas caloric. Culmea e că atunci sunt și mai divină, cu un gust și mai sublim, ce îți inundă mintea de plăcere. Bineînțeles că, odată cu mintea și corpul se inundă… de multă plăcere vinovată pe care o vei regăsi când te vei urca pe cântar. Vei privi înspăimântat și amețit numărul afișat, dar tot eu te voi resuscita apoi. În fața mea tot ce îți rămâne e un prezent aromat. Nu degeaba mânca civilizația olmecă din sudul Mexicului ciocolată ca fel principal. Adică spune-mi tu mie că vei refuza o ofertă din partea mamei tale, ce sună cam așa: „Am pregătit biscuiți cu ciocolată cu garnitură de înghețată cu ciocolată, iar ca desert niște clătite cu ciocolată.”

Aici apare o problemă, sărman om obsedat de siluetă. În fața mea și tu și cel cu 10 kilograme mai gras ca tine, cu toții sunteți egali. Imaginează-ți că până și Napoleon obișnuia să mănânce ciocolată în timpul campaniilor sale militare și rău nu făcea! Cu siguranță și tu, în încercarea de a ieși victorios în bătălia cu problemele la fizică, te alimentezi cu un baton de ciocolată.

Merele se vor lua de mine și îmi vor zice că mă laud prea mult. Eu le voi întinde în față lista cu fibrele, vitaminele și sărurile minerale pe care le conțin. Încearcă-mă amăruie și vei avea surprize din partea mea. Bătăile inimii se vor accelera, pulsul tău se va dubla la 120 de bătăi pe minut, mintea va fi stimulată de patru ori mai mult decât în cazul unui sărut, iar corpul tău va deveni un aparat de emis endorfine, declanșatoarele stării de plăcere. Cu alte cuvinte, fie că te îndrăgostești, fie că guști puțin din mine, efectul este același. Desigur, eu nu mă voi supăra niciodată pe tine și voi fi mereu pe birou sau în cămară când vei avea nevoie de mine.

Ca să îți dovedesc că sunt sinceră, îți voi povesti despre părțile mele mai întunecate (când te gândești că toate părțile mele sunt întunecate). Totuși, nu sunt mereu așa de blândă cum par și nu e bine să mă judeci doar după gust (care, ah, e atât de bun!). Dacă vei începe să mănânci din mine fără oprire vei deveni… obez! Îmi pare sincer rău să îți dau această veste. Îmi pare rău că declașez diabetul. Nu am intenționat să cresc glicemia nimănui, dar asta s-a întâmplat dintr-odată.

Ar exista totuși o cale de a reduce aceste riscuri. Nu sunt sigură că o poți urma. Se numește Calea Conștiinței și te va conduce spre un corp suplu și un organism sănătos. Conștiința e comoara creierului omenesc, admit acest lucru. E un templu vrăjit de rațiune, unde judecata veghează fiecare pas și nu te va lăsa să calci strâmb. Desigur, asta însemnă că nu va exista nicio seară de vineri, în care să te plimbi spre casă, fericit, cu căștile în urechi, cu idei ciudate prin minte, toate izvorâte datorită batonului delicios pe care îl ții în mână și din care muști lent,  savurând încet fiecare îmbucătură.

Mă gândesc acum cât de diferit ar arăta omenirea dacă nu aș exista eu. Câți oameni nu ar fi devenit niciodată milionari din vânzările mele? Ce s-ar fi făcut astronauții fără batoane de ciocolată la bord? S-ar mai fi gândit inginerul Percy Spencer să inventeze microundele dacă un baton de ciocolată nu i se topea în buzunar? Nici măcar nu s-ar mai fi realizat mașina aceea ecologică, care mă folosește drept combustibil. Cred că numărul oamenilor depresivi ar fi fost dublu.

Așadar, oameni din toată lumea, mâncați-mă! Mâncați ciocolată cu alune, cu lapte, albă, neagră, cu caramel, cu marțipan, biscuiți sau fructe! Împărțiți ciocolata cu prietenii, cu toți oamenii din jurul vostru, în general. Nu refuzați ciocolata! Ciocolata e fericire servită în tablete.

Foto: Andreea Marcu

Raluca Tăutu

scrie tot ce gândește, dar visează că într-o zi va fi medic și oamenii vor pleca fericiți din cabinetul său. Ralucăi îi place să râdă și de multe ori face abstracție de lucrurile care ar putea-o afecta. Ralucăi nu îi plac oamenii prefăcuți, oamenii care nu gândesc înainte de a vorbi și nici semafoarele roșii când ea se grăbește. Nu se plictisește niciodată și acest fapt se datorează muzicii, cărților, filmelor și prietenilor ei.