Singurul lucru care contează

Voi lua o foarfecă din sertar și voi decupa cu ajutorul ei o gaură de vierme în spațiu-timpul adolescenței și al societății actuale. Pentru a privi efectul acesteia asupra cerului înțesat cu stele, voi ruga pe fiecare dintre voi să își folosească propriul telescop subiectiv și personalizat.
Precum oamenii de știință s-au întrebat de-a lungul secolelor care sunt legile ce guvernează lumea exterioară, pentru a înțelege mai bine lumea, în scopul de a o domina, putem observa că fiecare individ întreprinde aceeași acțiune în cadrul mediului său extern social.

Pentru a trece direct la subiect, voi propune cele mai importante 3 întrebări pe care orice individ și le va adresa sau chiar și le-a adresat deja în cadrul mediului social de care aparține, însă nu a găsit o „lege” care să restrângă răspunsurile la ceea ce contează cu adevărat.

1.Cine sunt eu?

2.Cum mă percep ceilalți?

3.Încotro mă îndrept?

Voi incepe însă prin a preciza faptul că legea universală a tuturor răspunsurilor este „ceea ce te face pe tine să te simți împlinit”. Această „lege” este cea mai bună cale către fericirea individuală mult căutată de fiecare.

1. Așadar, înainte ca o mie și una de răspunsuri să îți invadeze mintea, încercând să te redescoperi în caracterizările altora despre tine, oprește-te o secundă și priveşte „legea” de mai sus. Prin urmare, TU ești cel mai TU posibil care a existat și va exista. Nu ești definit în nici un caz de situația ta materială, școlară sau socială; nu ești definit de simple etichete. Tu te definești pe tine însuți în fiecare zi, te afli într-un continuu proces de transformare și evoluție de la o zi la alta. Înveți în mod constant din trecutul tău, îți orientezi acțiunile din prezent în funcție de cele anterioare și îți proiectezi viitorul pe baza învățăturilor dobândite și a acţiunilor realizate. Personalitatea ta străbate aceste 3 faze temporale continuu, deci TU reprezinți cea mai unică versiune a ta în orice moment.

2. Oamenii te percep aşa cum dorești tu să te perceapă. Prin acțiunile, vorbele sau gesturile tale poți transmite persoanelor din jurul tău date despre personalitatea ta. Aceste informații despre tine, în forma lor latentă, sunt analizate de către persoane prin prisma propriei lor gândiri. Dacă vei demonstra în repetate rânduri o atitudine superioară în vorbele tale, atunci oamenii te vor percepe ca fiind în acest mod, chiar dacă tu nu ești de fapt, ci doar încerci să îți atingi un scop prin asta. Doar pentru că le oferi această imagine distorsionată. De aceea, dacă îți dorești cu adevărat să respecți „legea” elaborată, încearcă să te comporți astfel încât din acțiunile tale să rezulte caracteristicile latente cele mai apropiate de ceea ce ești tu de fapt. Mai simplu, poartă-te natural și lumea te va iubi pentru ceea ce ești.

3. Care este sensul vieții mele actuale? (ar putea suna reformulată). Momentan, fiecare adolescent se află într-o fază de formare și descoperire a eului său interior, perioadă în care valorile sau cunoștințele acumulate vor reprezenta bazele adultului de mâine. „Experiența conduce la cunoaștere”, iar cu puțin noroc și chibzuință, experiența actuală va reprezenta o primăvară constantă a vieții tale ce te va antrena pentru ceea ce urmează în ciclul vieții fiecărui om.

Ei bine, eu mi-am încheiat aici misiunea. Mai rămâne doar să cos la loc gaura de vierme realizată. Am nevoie de puțin ajutor, însă. Mi-am uitat acul și ața acasă.

Foto: Dragoș Voicu

Anda Vasilache

Anda este o tipă super, pregătită mereu de a face haz de necaz in situații „ extreme” ; iubește umorul negru. Îi place să lucreze cu oamenii, să le descopere caracterul și să analizeze tot ceea ce îi stârnește interesul. Are o viziune realistă asupra vieții doar atunci când visele amuțesc. Îi plac pisicile pentru că sunt ființe egoiste și independente.