Lazăr vs. Vianu

Sâmbătă, 15 februarie, o echipă formată din trei lăzăriste filoloage sub conducerea doamnei Dumitrița Stoica trec barierele Colegiului Naţional „Tudor Vianu” și declară război. Bineînțeles că nu vorbesc despre un război adevărat, ci despre o competiție amicală între licee.

În cadrul concursului de cultură generală „Humanitas în licee” etapa a 2-a a celei de-a 3-a ediții, fetele noastre s-au aflat față în față cu trei eleve vianiste. Acestea au trebuit să facă față celor 12 întrebări formulate pe baza cărților „Zero, biografia unei idei periculoase”, de Charles Seife și „Numerele naturii”, de Ian Stewart. Fiecare echipă a avut un timp de răspuns fulger echivalent cu 15 secunde pentru întrebările de forma „CINE SUNT?” filosofii și matematicienii secolelor trecute sau „CE SUNT?” (sau care sunt, mai corect spus în acest context) principiile acestora și diverși termeni matematici.

Întrebarea de aur, sau mai bine zis întrebarea ce descria „unghiul de aur” a marcat punctul culminant al competiției dând puțină bătaie de cap echipei noastre din pricina unui mic lapsus. Dar cum totul se termină cu bine, acestea au răspuns ușor amuzate că își aduc aminte doar valoarea acestuia, și anume că este „unghiul de 137,5°”.

Susținătorii ambelor licee au avut grijă să păstreze o atmosferă placută și relaxantă pe tot parcursul duelului și să evite momentele în care tensiunea se așternea asupra favoriților lor.

humanitas 3Și cum acest război al creierelor nu se putea încheia fără un învingător, lăzăristele și-au ascuțit ambiția, au tăiat în două emoțiile și au nimicit inamicul cu un scor de 20 la 12.

Printre îmbrățișări calde, laude și zâmbete, am reușit să mă strecor ș i eu și să adun câteva impresii din spatele concursului:

Cum vi s-a părut lupta cu Vianu?

Alexandra Piper: În primul rând a fost o luptă corectă și cinstită. Au fost pe măsura competiției și ne bucurăm că am reușit să concurăm cu un liceu de prestigiul Vianului.

Întrebările au avut o bază matematică iar voi urmați cursurile unui profil de filologie, cum a fost să asimilați și să rețineți toate acele principii și teorii, și mai ales să amestecați matematica cu filozofia?

Alice Chempf: A fost greu, ce-i drept, mai ales că nu mă declar o împătimită a matematicii, dar am reușit să ne explicăm reciproc principiile, mai cu metafore, mai cu hiperbole, așa ca pentru filologie până am reușit să înțelegem cam cum stă treaba cu numerele și cum funcționează (pauză scurtă în care râde). A fost un concurs cu noi înșine care ne-a scos din zona de confort și ne-a supus unor noi riscuri.

humanitas 2În prima etapă a concursului ați obținut un scor maxim de 24 de puncte, credeți că aveți șanse să ajungeți în finală?

Alexandra Vasilache: Noi așa sperăm, însă depinde și de scorul celorlalte echipe în această etapă. Pentru noi este o adevărată provocare deoarece concurăm cu licee din mai multe județe și asta ne cere tot timpul un nivel și standarde foarte ridicate. Până acum pot să spun că ne completăm foarte bine ca echipă și dacă vom continua să muncim împreună cred că avem șanse să intrăm în finală.

Următoarea etapă a concursului va avea la bază cartea „1791 – Ultimul an al lui Mozart” de H.C Robbins Landon ce prezintă viața marelui compozitor și cauza misterioasă a morții acestuia; atunci colegiul nostru va avea onoarea de a fi liceul gazdă.

Până atunci, le urăm fetelor mult succes și cu siguranță mai mulți războinici lăzăriști li se vor alătura și le vor susține la următoarea competiție!

Foto: Mădălina Dobre

Mădălina Dobre

Madalina Dobre. Cine este? Eu am văzut o tipă „blondă” cu păr lung și picioare subtiri. Fata care defilează pe un drum drept în căutarea perfecțiunii. Într-o zi am oprit-o la un colț și m-am uitat în ochii ei. Șoaptele ei interpretabile se jucau prin mintea mea, dar am reușit să conturez imaginea unui suflet complicat, dependent de lucrurile simple. Atunci am văzut-o altfel, ca pe un copil ce iubește plimbările prin zăpadă, fotografia și scrisul, cel din urmă fiind cel mai real mod prin care poate trăi.