De vorbă cu Andrei Lumpan

În timp ce unii adolescenți de 16 ani se mândresc cu poze cu ultimul highscore de la Flappy Bird, Andrei Lumpan se mândrește cu instantaneele sale, însoțite de #dailylumpan, un hashtag devenit tradiție.

Să te recomanzi ca fotograf serios la 16 ani e ceva super; sa ai primul tău vernisaj în clasa a X-a e ceva măreț și să fie “Sfântul Tuș” plin de oameni la deschidere e deja ceva uimitor. Așadar, emoțiile și ușorul tremur al fotografului din Spiru se înțeleg.

l

Ingredientele vernisajului său, „#dailylumpan” au fost, pe lângă fotografiile realizate cu smartphone-ul pentru Instagram, graffiti-urile cu hashtag-urile folosite în descrieri (idee originală și faină, pusă în practică de cei de la NTH Qic), biscuiții buni, atmosfera frumoasă și oamenii super de la familie și doamna dirigintă până la oamenii din multe licee, la care se răspândise vestea că e un eveniment interesant pe Strada Ink, într-o seară frumoasă de joi.

În puținele minute în care am apucat sa discut un pic cu Lumpan (asa îi zice toată lumea), am descoperit un om amuzant și căruia nu i-a fost frica sa facă haz de propria persoana („am răspuns ca românii tipici, începând cu «păi»”).

L-am întrebat și ce îl inspiră.

1397363_715455531828397_1159668655_oRăspunsul a fost simplu, dar interesant: “Ruinele și graffiti-urile”, care se regăsesc și în multe dintre fotografiile expuse, pe care apropo, le mai puteți vedea până pe 27 februarie. Merită. Pe bune.
Toate fotografiile sunt instantanee; nu iese la „vânătoare de subiecte” niciodată. Şi de asta expoziția asta e atât de naturală și de personală: scenele nu sunt regizate, ci sunt autentice și fiecare spune ceva despre cel care nu este în spatele obiectivului, ci în spatele unui plastic de 100 de grame.

L-am mai întrebat și cine l-a sprijinit, și pe lângă enumerarea de oameni dragi din discursul său de mulțumire, i-a precizat și pe cei de la „Sfântul Tuș” pentru tot ajutorul lor (și pe bună dreptate, locul arată grozav!).

Am fost curioasă cum reușește un fotograf licean sa pună financiar la cale un proiect de asemenea anvergura: „am strâns banii de alocație timp de doi ani, plus ce am mai primit de ziua mea”. Asta da ambiție!

Apoi, l-am provocat sa numească o fotografie favorită. Şi asa a ajuns sa povestească despre imortalizarea unei sărituri de bungee-jumping, comparând foarte frumos contextele: „până la urmă și eu am făcut un salt în gol cu expoziția asta”. Nici că ar fi putut spune cineva mai bine.

1911205_715455381828412_2069322642_o

Pe Lumpan îl puteți găsi pe pagina sa de fotografie de Facebook, pe site-ul său sau pe propriul website.
Şi dacă nu i-ați dat like până acum, nu ezitați.

P.S. aflați că pe lângă faptul că e fost lăzărist, este și autorul primei coperte LZR (foarte tare!), făcând parte din echipă la acel moment.

Mai multe fotografii AICI

http://lumpan.com/andrei/
https://www.facebook.com/andreilumpan

Foto: Ioana Radu şi Dragoș Voicu

Alexandra-Laura Ghițoi

este elevă în clasa a X-a, la profilul mate-info, deși mintea ei este mereu prin alte locuri. Este implicată în foarte multe activităti din diverse domenii: limbi străine și scris, dezbateri, voluntariate și programe antreprenoriale, avand în același timp și un blog de modă, care o face mandră zilnic, bilingv, în engleză și în franceză.