Tu suferi de smartphoneolicoză?

Întreb doar pentru că eu cred că am.

Cum să fii sigur că ai contactat-o și tu? Să vedem…

Poți merge pe stradă sau în mijloacele de transport fără ca trupa preferată să îți încânte (sau să îți deterioreze, în funcție de volum) auzul? Nu… Ai postat mai puțin de trei poze pe Instagram pe ziua de azi? Nici asta… Ai un mini atac de cord atunci când vezi că nu ți se conectează telefonul la Wi-fi sau când nu ți se încarcă news feed-ul? Da… Acestea sunt simptome clare ale smartphoneolicoză. Aproape că îmi pare rău pentru tine.

Porți o conversaţie față-în-față cu un prieten. Sunetul specific Whatsapp-ului te anunță că ai primit un mesaj. Tu:

a) continui conversația fără vreo reacție față de telefon

b) nu îți poți controla impulsurile și scoți telefonul din buzunar pentru a verifica mesajul.

Acum, depinde și de persoana cu care vorbești, dar în cazul în care ai spus b)… ding, ding, ding! Ai ghicit, iar ca premiu primești un card de membru în clubul smartphoneolicoziștilor!

Ești în oră. Subiectul în cauză nu te atrage deloc, așa că te plictisești. În cazul acesta, ce faci?

a) începi să vorbești cu colegul de bancă

b) te apuci de un desen abstract la sfârşitul caietului sau de o poezie în care îți verși amarul și toată inspirația

c) postezi un status pe Facebook despre cât de neinteresantă este materia X?

Dacă răspunsul tău a fost c), Felicitări, ai şi tu smartphoneolicoză! (situaţia este pur fictivă și trebuie luată ca atare; noi încurajăm tratarea tuturor materiilor cu atenție și seriozitate)

15634_587396594664254_96713558_nAi mai mult de 10 aplicații/jocuri care nu sunt pre-instalate în smartphone-ul tău? Le folosești de cel puțin 30 de ori pe zi? Ți-a intrat în reflex să îți verifici mobilul, chiar dacă știi că nu ai nicio notificare nouă? Da? Cred că deja ai intuit, smartphoneolicoză scrie în fișa ta!

Dar nu dispera, deși încă nu există clinici de dezintoxicare pentru smartphoneolicoză, sunt sigură că dacă lași de-o parte actualul tău telefon și folosești pentru câteva luni unul mai puţin performant, te vei vindeca!

P.S. Știm, știm…la câte noi boli și sindroame au descoperit redactorii LZR, ar trebui să facem un dicționar medical special pentru adolescenții generaţiei noastre. Eventual, și un ghid de supraviețuire; nu ar strica.

Foto: Anastasia Grigore, Alice Chempf

Mihaela Duță

Este o fire ambiţioasă, optimistă, căreia îi plac provocările şi nu se lasă intimidată de obstacole. Tot timpul caută modalităţi de dezvoltare personală, implicându-se în cât mai multe activităţi. În timpul liber îi place să scrie, să citească, să călătorească şi să viseze la cai verzi pe pereţi.