Semestrolioza

Ianuarie este ultima lună a primului semestru școlar, ceea ce înseamnă o perioadă aglomerată, plină de teste, ascultări și proiecte, toate făcute în speranța că îți mai poți mări media cât de puțin. Dar de ce? Unii ar spune că nu are rost și că de multe ori notele nu reflectă neapărat cât de inteligent ești, ci cât de pregătit erai la un moment dat sau că oricum anumite lucruri la care nu ai primit tocmai o notă „mare” nici nu îți trebuie în viață (acum serios, cred că aș putea trăi fără să știu vectori, de exemplu). Alții spun că ar trebui să ai grijă de medii pentru că poate visează cine știe ce Ministrul învățământului într-o noapte și se gândește să le facă să conteze sau în mod sigur vor conta pentru bursă (doar dacă nu e an electoral) ori cine știe ce alte idei.

Între timp, profesorii sunt prinși undeva la mijloc. De predat, trebuie să ne predea absolut tot ce apare în programă, util sau nu pentru viitoarele noastre cariere de oameni realizați (doar suntem lăzăriști), deoarece s-ar putea să le avem la BAC sau la admitere sau oriunde altundeva. Deci tot greul pică pe bietul elev care pentru trei săptămâni trebuie să-și dea seama cum e cu bijectivele, injectivele și surjectivele, să își integreze în vocabular termeni ca trabecule, valvulă ileocecală sau lipază gastrică și să îl blesteme pe Arhimede pentru că a făcut baie.

În această perioadă elevul acuză o oboseală accentuată, diferită de cea de „am stat până târziu cu prietenii” sau de „am făcut maraton de…(și completaţi voi cu serialul preferat)”, reacționează agresiv la cuvântul test, mai ales atunci când e la o materie din categoria super-grea știinte exacte, ei fiind din categoria super-mijlocie, sunt apatici și nu mai fac glume nici cu Săndel, dacă sunt de la real îi invidiază mai mult ca niciodată pe cei de la uman și cel mai grav, încep să se subaprecieze și să creadă că dacă erau într-adevăr inteligenți, ar fi luat „note bune” la timp. Dacă tu, cititorule sau cunoscuții tăi manifestați aceste simptome, înseamnă că suferiți de „semestrolioză”. Nu îți face griji, e tratabilă (dacă măcar pentru un moment înainte de a citi ultima frază te-ai rugat să nu existe tratament pentru ea, ca să poți pune capăt acestei perioade chinuitoare pentru totdeauna, înseamnă că suferi de forma severă a acestei boli, de asemenea tratabilă). Nu trebuie să faci mare lucru ca să scapi de ea, de fapt, nu trebuie să faci nimic, va trece de la sine odată cu începerea vacanței intersemestriale. Vestea proastă e că ea recidivează în fiecare ianuarie. Sigur, poți să o previi devenind un elev conștiincios (poate unii reușiți) sau poți spera că Ministerul Educației va face o schimbare radicală în programă, dar asta nu se va întâmpla, doar s-a introdus simularea la BAC din clasa a XI-a!

Totuși, parcă apare o rază de speranță atunci când te gândești că mai ai de înfruntat această boală maximum 4 ani, iar apoi urmează examenul suprem care cauzează BAColeoză, de care trebuie să suferim încă din a XI-a, după cei de la MECTS.

Acum încearcă să te relaxezi și să îți ții capul sus, mai e puțin până când vei scăpa de semestrolioză!

Foto : Andreea Marcu

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.